VÄLKOMNA TILL LoX 2021

Bakgrunden är enkel - fåglar upptäcks där det finns fågelskådare. Eftersom vi alla har begränsat med tid kan man enkelt öka den tid man har ute i fält genom att minska restiden. Det leder till att man skådar i det område där man bor eller jobbar och vips så håller man på med microbirding.

Lommabukten kan allmänt bjuda på mycket varierad skådning. Till och med högklassig havsfågelskådning vid framförallt Lomma södra. Andra fina lokaler som är mer än värda att kolla av med täta intervaller är: Löddesnäs, Lomma norra och Alnarps strandängar. Sen finns det en drös till så som Kannikdammen, Borgeby våtmark, Domedejla mosse, Alnarpsparken, Alnarps Västerskog och inte minst den lilla...lilla Lilla Bennikan

2017 bjöd på 229 arter vilket är 2 arter mer än 2016. Med det resultatet slog vi även i år både MöX (225 arter) och KäX (228 arter).

Lars Nilsson kammade även 2017 hem pokalen på antalet sedda arter med 221 av dem (96,5%). Stort GRATTIS Lars! På andra plats kom Lars-Göran Lillvik med 211 arter och på tredje plats Kristian Ståhl med 207 arter. Grattis till er alla!

2017 bjöd på ett förstafynd av en mindre skrikörn (grymt Andreas Lundgren o bra jobbat!!!!). Ett andrafynd av vassångare o än en gång är upptäckaren Lars Nilsson. Även ett tredje fynd av fjällpipare som hittades av Lars-Göran Lillvik. Fanns ju en hel del andra roliga observationer också. Så som aftonfalk (första på 10 år!!!) Vitögd dykand som sågs både i januari/februari och november/december. Garanterat samma fågel som setts ett par vintrar i rad nu. Brednäbbad simsnäppa, klykstjärtad simsnäppa, alkekung, nilgås och rostand (4:e fyndet) är andra sällsynta, häftigare observationer som gjordes. Alla labbar observerades under året vilket också är rätt häftigt. Bredstjärtad labb syntes med flera ex men mest anmärkningsvärda är fynden i januari/februari. En trastsångare höll till vid Borgeby mellan den 25/5-10/6. Coolt och många som fick uppleva den. En "tidig" småfläckig sumphöna gladde några den 2/4. Det sågs även lite annat roligt som numera synts varje år men ändå får en att hajja till. Till exempel rödhalsad gås, gulhämpling, blåhake, nattskärra, dubbelbeckasin och bändelkorsnäbb. Kan vara kul att nämna tre arter till. Ägretthäger, sågs i sex olika månader med som mest 4 ex. Men hur många var det totalt?. Brandkronad kungsfågel, sågs i fem olika månader. Här måste vi snart bara hitta en häckning. Svarthuvad mås, fler exemplar än de senaste åren och två adulta tillsammans vid ett par tillfällen. Sen även en 3k, en 2k och 1 1k fågel. Och visst är de snygga oavsett dräkt?

2017 års upptäckartävling vanns åter igen av Lars Nilsson som nådde hela 98 poäng. Nästan så nära 100 man kan komma. Bara så grymt att år efter år bara prestera!!! Vassångare, vitögd dykand och aftonfalk är några av fynden.
2:a kom Lars-Göran Lillvik på 37 poäng med fjällpipare som lätt bästa art.
3:a kom Kristian Ståhl på 23 poäng. Brednäbbad simsnäppa får lätt anses som bästa fyndet här.
GRATTIS till er alla och utan er.....färre rariteter...

13 Rätt or die vanns 2017 av Andreas Lundgren på 7 poäng. Bredstjärtad labb, rosenfink och kattuggla!!!!! (har du sovit eller.... :-) ) gav poängen.

Decemberjakten vanns av Martin Olesen på 80 arter. Bra jobbat! Men var befann sig motståndet???

2017 lyckades både Lars-Göran Lillvik och Kristian Ståhl pricka rätt antal sedda arter. Nämligen 229 stycken. När fasen skall det bli 230???

 

KÖR HÅRT I FÄLT 2021

Kanske vi ses!

 

 


 

Skall rapporteras till Rrk
 
Tänk på att skicka in alla blanketter så snart som möjligt, även Rrk arter, så att vi kan få våra observationer godkända och får räkna dem i slutändan. RK blanketter finns att hitta på Svalan.