Öland dag 2, 12/10: sol, klart, god sikt och bara måttlig W, +14'C på em
Dagen inleddes på ÖSU som bjöd på fullt ös på alla sjöfåglar, bl a >5000 bläsgäss, >150 alfågel och 200 rastande bergänder. En skärsnäppa landade på Västrevet och en sen brun kärrhök str söderut genom Gäddviken. En dvärgbeckasin rastade N hjortstängslet vid parkeringen, vilken var ganska svår att upptäcka på marken.
Dvärgbeck, ÖSU. Foto: MÅP
Återbesök på Skådarmässan i Muséet och nya tester av Swarovskis nya NL Pure handjagare och mer grubbel. Är NL Pure 10x52 för tung (1 kg)? Härlig promenad ned till stengömslet på Schäferiängarna. Målarten sandlöpare noterades och en dvärgbeck stöttes på reträtten till södra lunden där en flock dubbeltrast flög högt upp i det blå. Stegräknaren fylldes med värdefull statistik. Två varfåglar hade fattat posto ute vid Kungsstenarna och norr Purpurdammarna fick vi problem med en missfärgad (?) pilgrimsfalk eller var det en hybrid? Den hade aprikostonad buk och svagt markerat mustaschstreck.
Pilgrimsfalken N Purpurdammarna. Foto: MÅP
Truppen pockade på ny inspiration så vi drog norrut mot Haga Park. Ute på alvaret norr om Bredinge rastade en stor flock bläsgäss - minst 2500 ex. I Beijershamn fick vi snabbt syn på målarten rödhalsad gås som stod på en sten NV om det södra tornet. Tyvärr inte inom fotoavstånd. Söderut igen via cementfabriken i Degerhamn där MH fick det stora nöjet att årskryssa svart rödstjärt. Arten har ju varit ganska fåtalig i år och försvunnen från många häcklokaler.
I Löt gick vi bet på Emberiza calandra, så vi for till Gräsgårds hamn. Några i gruppen fick se den omdiskuterade tajgasångaren. En inspelning liknar bergtajgasångare samtidigt som folk tittade på en tajgasångare. Två fåglar i området? "The two bird theory: But there must have been two birds"... Utanför hamnpiren födosökte en flock på hela 230 småskrakar. Ett vanligt beteende hos den större syskonarten.
Dagens sista art blev en lockande kattuggla i Näsby. Totalt nu 122 resarter. 12300 steg under dagen.
CLUB 300 40 år
MÅP & PÖ deltog på C3 innemötet där Björn Andersson mässade över ämnet "Skådning och artjakt - reflektioner över de senaste 40 åren och kanske även de kommande åren". En massa anekdoter för oss som var med då, t ex: * "The Dark Ages": rara obsar mörkades friskt på 70/80-talet. RK-rapporten i VF nr 4 året därpå avslöjade obarmhärtigt vad man hade missat. Janne P på Ottenby fstn var en ökänd mussla. BA fick dock kontakt med en person i LRK Öland som skickade flyttkort (som inte behövde frankeras...) till Björn när något hett hade dykt upp på ön. Sedan kom telefonsvararna och det gällde att ha fickorna fyllda med enkronor om man skulle ringa till C3:s 071-268300... Någon minns kanske att MÅP tvunget ville till telekiosken i Grönhögen varje dag. Det fanns 44000 telefonkiosker i Sverige på den tiden. Dagens ungdomar fattar inte varför lokalen vid Kungsgården heter "Larmtavlan". Där satt man förr och väntade spänt på att någon skulle sätta upp en larmlapp eller skriva i obsboken.
* Tekniska framsteg: Sedemera fick vi personsökare, Bird Alarm, appar, finska pinnar och DNA tester.
Framtidsspaning
* Borta för alltid: am kopparand (nu blocker), kragtrapp (har numera bara en livskraftig population i Indien), gyllensparv (har minskat dramatiskt i Sibiriens våtmarker och fångas för konsumtion i Kina) och ismås (istäcket i Arktis minskar ju för varje år).
* Arter som kommer: 1) balkanspett (fotografera brokspettar vid de södra kusterna!) 2) brunsula - ingen kommentar... 3) sydpolslabb. Mårten Müller har nog redan fotograferat 1 ex i Sverige. 4) nordlig karminbiätare (kan flytta väldigt långt inom Afrika. Var rent av fåglarna i Uppland 2012 spontana?) 5) kortstjärtad lira. Isbältet vid Alaska krymper vilket gör att denna art kan passera österut här under sin speciella årsrytm. Har åtminstone obsats på Irland 2020 och i Frankrike 2020. 6) Kamtjatkasångare - har ju setts på andra sidan Torne älv häromåret. 7) Stensångare - kan den nå Christiansö så bör den kunna dyka upp i Sverige.
* Teknikutveckling: 1) Kanske kommer det kameror där man bränner av många foton och justerar skärpan i datorn. 2) skådarprognoser baserat på en databas med många års fågel- och väderdata. Förutspå lavinsträck och nedfall? 3) AI i kikaren. Swarovski har redan en modell - AZ Visio. 4) Artradar - skanna biotoper och få tips om kul arter. 5) Nya (digitala?) tuber som filterar bort värmedaller? 6) Handjagare (digitala?) som tar kort på en jätteflock starar eller ringduvor och visar antalet ex i flocken?
F.ö. anser jag att C3 mötene var roligare och hade hetare stämning förr då vi höll till i Stenåsa hembygdsgård eller på nuvarande Ottenby Naturum, fast det var andra skådare (Tornbuken, den onde m fl) på plats då.
-------------------------------------------------------------------------------- Jonne informerade om käpparna längs bygatan i Näsby. Här ska det planteras lindar för att återskapa en lindallé som fanns i byn på forntiden. Problemet är att de är korkat placerade... Han kunde också tipsa om att det stora huset mittemot Enetri f.d. soptipp är till salu för 11.7 mil kr! Sängdags kl 00:45 för somliga medan MH trodde att det var dags att stiga upp och skåda..
|