Eko-skådar definition på Microbirdning och eko-listor för månadskryss?

Anders Björkman, Malmö - 2021-02-12

Tycker microbirding ska ha en hård men rättvis eko-skådar definition, tycker den som finns är flummig, (åka buss till skådarplatsen och sånt, snacka om flum.) skulle vara kul om det fanns eko-månadskryss listor på Microbirding, skulle inefatta alla Micrbirding avdelningar.

Pierre Unge, Malmö - 2021-02-12

Har du ett förslag på definition av ekoskådning så kanske man kan enas om den och jämföra sin lista. 

Anders Björkman, Malmö - 2021-02-12

Ska kolla, vet inte riktigt var definitionen finns, tror det finns mer än en? Tror C3:s definition är tramsig men kan såklart ha fel men ska försöka kolla upp den, återkommer i så fall. Har pratat lite om eko-kryssning med eko-kryss skådare och då fått reda på att definitionerna är flummiga. Vill passa på att hylla folk som eko drar utanför kommunen, stor respekt! Tänker eko månadskryssa lappsparv, har sett här om disskutionen vad som ska larmas på band. Visst har jag sett larm på band på den under februari vilket jag tycker är härlit. Ska försöka dra på den under helgen, slår jag till så räkna med ett band läte.

Anders Björkman, Malmö - 2021-02-12

Eko definition från c3.

Kan tycka denna definition är ok med undantag för det som står i 13.4 "...eller med linje- och tidtabellslagd kollektivtrafik med båt, buss eller tåg." Klart man ska få åka båt om en fågel är på en ö.

 

13. Eko-listan

13.1

   

Samma regler som för Sverigelistan.

13.2

   

Utgångspunkten för observationen är observatörens permanenta bostad, eller annan bostad som man har permanent tillgång till, exempelvis en permanent sommarstuga, dvs. inte bostäder som man hyr tillfälligt.

13.3

   

För att observationer med utgångspunkt från en alternativ bostad ska räknas krävs att man vid observationstillfället vistas i bostaden under en period om minst sju dagar i sträck.

13.4

   

Observatören måste ta sig både till och från fågeln till fots, med muskeldrivna färdmedel eller med linje- och tidtabellslagd kollektivtrafik med båt, buss eller tåg.

13.5

   

Undantag från 13.4 är hiss, samt handikapphjälpmedel såsom elrullstol.

13.6

   

Det är tillåtet att övernatta på annan ort än bostaden under ekoskådande, men både transporten dit och hem får endast göras med tillåtna färdmedel enligt 13.4 ovan.