Vad ska vi larma ?

Rickard Norenstam, Vikhög - 2021-01-05

Hej o gott nytt till alla Käxskådare.

Har noterat att larmdisciplinen i KäX-Band är strikt, här larmas väldigt få arter. Har jämnfört antal larm i KäX med dito från LoX, från 1:a november till i dag larmade vi 9 gånger i KäX, under samma tid larmade LoX:arna ut ca 95 larm. Själv tycker jag att det är kul att höra vad ni andrar sett och förhoppningsvis blivit glada av och jag hoppas få se fler larm från andra KäX skådare framåt.

Min ambition är därför att larma ut lite fler obsar som åtminstone jag tycker kan vara intressanta framåt, om det finns synpunkter på detta tar jag gärna emot dom.

Mattias Olsson, Landskrona - 2021-01-05

Jag har ingen åsikt i frågan men kanske ska detta inlägg även göras i Band? Jag har en känsla av att tjafset här inte läses av alla.

Arne Holgersson,  - 2021-01-05

Jag har ingen koll på vilken typ av larm som görs i Lox. Personligen har jag inte någon gång tänkt angående uteblivet Käx-Line-band att "Varför larmades inte den arten?" Sista kvartalet på året är ju alltid artfattigt vad gäller nya, tunga arter. Att Line-banda strömstare från Kvarnparken tycker jag var bra att du gjorde, eftersom arten varit sparsam under vintern. Även kungsfiskare vid Barsebäcks mosse tycker kag man kan Line-banda eftersom det var en lokal där den sällas ses. Men ett larm på t ex kungsfiskare vid Kvarnparken tycker jag är onödigt, eftersom arten påträffas där ofta. Jag tycker alltså personligen att nivån på själva larmandet är helt ok för närvarande. Rätt sällan någon kommer efter Line-band-larm om det inte är obsar av nya arter för kommunen. Sedan kan man ju i högre utsträckning använda Artportalen om arter som man bedömer som att de är m el m stationära i området. Brukar själv kolla en gång per dag för att se vad som obsats i kommunen nyligen, och tycker det fungerar bra!

Rickard Norenstam, Vikhög - 2021-01-06

Jag har LoX-Line band och tycker det är kul att läsa vad dom hittar men jag åker nästan alldrig dit, är helt enkelt kul att veta utan att dra på arten, samma gäller i KäX. 

Larmfrekvensen i LoX som jag alltså följer, upskattas under året som konstant minst 10 ggr vad som Larmas i KäX, på våren larmas dessutom fenologiobsar - tycker jag oxå är kul.

Uteblivna larm från KäX som jag saknat är bla havsfågel från BBH, jag saknade också larm på Dubbelbecken som sågs i våras, eller tex Tofsmes som ju är rätt svår, är man i närheten kan det ju vara en chans, dan därpå är det ju rätt liten chans.

Jag tycker vi ska larma mer för att det är kul, sen är det ju inte roligt med för mycket av allt men mer än nu.

 

Arne Holgersson,  - 2021-01-06

Någon dubbelbeckasin som skall ha setts i våras känner jag inte till. Finns inget rapporterat på artportalen.

 

Tofsmes finns stationär i Järavallen, oftast i närheten av blåa spåret. Har funnits där flera år. Tofsmes vid Badsjön skulle man ju däremot möjligen kunna line-banda. Men det fungerar lika bra att lägga på Artportalen.

 

Angående havsfågel vid BBH Line-bandar Kenny, K-A och jag alltid om det är några udda arter. Tänker du på någon speciell art du hade velat ha Line-band-larm på? 
Fenologiobsar kan man förstås diskutera om man vill ha Line-bandat el ej. Personligen vill jag inte ha "larm" på första sädesärlan, spovsnäppan el lärkfalk. Tycker det är roligare att själv rota runt och glädjas åt att höra den första sånglärkan sjunga. Däremot fenologiobsar av fåglar som hittas vid "fel" årstid. Om man t ex hittar en drillsnäppa i december tycker jag man kan line-banda.

Calle Ryberg, Kävlinge - 2021-01-06

Jag håller med Arne. Vill inte ha för mycket notiser på telefonen. Fåglar som andra kan tänkas vilja se bör larmas på lineband om de inte är långstannare. Men Rickard, du har rätt i att det är trist att få reda på en obs för sent, så vi kanske vid några tillfällen har missat att larma kul obsar. Jag brukar gå in på artportalen från Käxsidan på telefonen, ha kvar sidan som en flik och sedan uppdatera den när jag är nyfken på vad som rapporterats i kommunen. Diskussioner som denna är också bättre att hålla här på tjafset än på lineband så man slipper tio notiser på en timme. 

Arne Holgersson,  - 2021-02-07

Kul med korsnäbb Rickard. Större korsnäbb tycker jag är en bra art att Linebanda. Det tyngsta vi haft i Kävlinge i år. Ingen annan microbirding-kommune har haft de. Men det går förstås bra att lägga in den på artportalen också som du gjort. Ändra dock till hanne och kanske ändra lokalen till Löddeköpingr. Missar man att läsa din info om Kumlevägen tror man att fågeln satt i Salvikendungen.