Tärnor

Daniel Melchert, Treasure Mountain - 2020-08-01

Jag manglade 8,5 km på Ravlundafältet idag med siktet inställt på typ skatgök el masktörnskata. Lite giftigt läge, men som vanligt gick man bara o suktade. I alla fall en del instr fi/si-tärnor, minst 150 men hade fler som jag bara hörde utan att kunna hitta. Även en del vadare str in och även här uppmärksammades de på läte. Det verkar som att det i alla fall str mer tärnor rakt västerut vid Ravl än vid kusten söderut, och detta i väder/vinder som väl inte brukar vara gynnsamt för insträck av tärnor/vadare. Även vid Brösarps NB kom ca 100 tärnor, men då hade de tagit ytterligare höjd och var svåra att hitta. Hur jävla mycket går in här?

Roine Strandberg, Fjälkinge - 2020-08-02

Jävligt mycket blir svaret! Det sträcker in tärnor hela vägen från Rinkaby skjutfält i norr till Kivik i söder. Jag kollade lite jag med förra veckan och av ca 900 som följde kusten söderut var drygt 90% fisktärnor medan det av ungefär 200 som sträckte väst över Vittskövle mosse var ca 75% silvertärnor. Så det är väl därför det inte ses så mycket silver i sydost... Häpp!

Lennart Jeppsson, Baskemölla - 2020-08-11

Det sträcker även en del tärnor åt sydväst över Baskemölla. Jag ser och hör dem varje dag från tomten i N delen av byn. De flesta flyger så högt att jag bara hör dem. Sträcket kan höras från och till under hela dagen. I förra veckan stannade en del tärnor upp en stund och anslöt sig till flockarna av skratt- och fiskmåsar som fångade flygmyror.

Dan Hammarlund, Lund/Bosarp - 2020-08-20

Kan bara instämma i detta. Vi har mycket tärnsträck över Bosarp också, mest fisk- men i år minst en kentsk också. Skräntärna har jag haft en gång, och diverse vadare passerar också. Kanske verkar de öppna markerna på Ravlundafältet (och kring Rinkaby) lockande för insträck av havsbundna arter? Vi har även massivt sträck av sjöorre mot SV en del kvällar/nätter i juli-augusti. Vissa kvällar har det kommit flera tusen på hög höjd och flockarna kan vara mycket stora, typ 700 ex.