Vitstjärnig (?) blåhake

Åke Lindström, Torna Hällestad - 2020-04-20

Igår kväll (19 april) besökte jag och Martin Stjernman Sjötorps ängar vid 20.30-tiden. Där har vi en våra punkter på vår nattrutt (Svensk Fågeltaxering). Martin, den skarpörade, idenitfierade snart en sång ute i vassarna som vi inte direkt kunde identifiera. Det "borde" ha varit sävsångare, men det stämde inte. Strax blev det en lucka i grågåsbrölet och då kom Martin med ett klokt förslag: "vitstjärnig blåhake". För min del trillade polletten ner direkt då. Sången var ju "samma" som jag hört under så många år i Jämtlandsfjällen, när vi i gryningen vandrat hem från dubbelbeckasinsspelen ute på fjället. Vi stannade en stund och fick "anständiga" ljudinspelningar med mobilen, men fick aldrig se fågeln. Det är ju rimligt att gissa på vitstjärning, både på grund av datum och habitat. Med lite tur stannar den kvar ett tag och då lär det/den ju visa sig.

Vet någon om underarten är sedd i kommunen förut? Inte enligt AP i alla fall, vad jag kunnat se.

Jag hoppas alla inser hur viktigt men också kul det är att medverka i Svensk Fågeltaxerings många inventeringsprogram... (-:

Åke Lindström, Torna Hällestad - 2020-04-20

Aj då, det verkar som att Revingefältet kommer att vara mer eller mindre avstängt hela veckan för övning, fram till lördag 12.30. Mer info här: https://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/sodra-skanska-regementet-p-7/skjutfalt-och-avlysningar-sodra-skanska/#!/area/revinge-garnison

Patrik Sandgren, Lund - 2020-04-21

Nej, ingen vitstjärnig dokumenterad i statistisken - vad jag kan luska ut.

Johan Schmidt, Lund city - 2020-05-04

Är det någon som kunnat bekräfta att det verkligen är en Vitstjärna? Alla indicier pekar ju på det men.....