VÄLKOMMEN TILL YX!

Engelska bryggan, Världens ände (c) 2012, Jonn Leffmann

Engelska bryggan (Fotomontage: Jonn Leffmann)


 

Välkommen till YX som alltså är Ystads kommuns tillhåll här på microbirding. Vi ser gärna att du som skådar inom kommunen, såväl ofta som tillfälligt/ibland, ansluter till vår lilla grupp och delar obsar, rarrisar, bilder m.m. Vi är tyvärr ganska få i nuläget och behöver allt stöd vi kan få ifrån alla som tycker det är kul med fågelskådning i vår kommun. Man kan bidra även om man inte ligger högst upp på listorna - det är t.ex trevligt om tjafset hålls vid liv!

Tänkte nedan presentera lite lokaler (både som tips för tillfälliga besökare samt kanske som inspiration för de mer stationära skådarna):

Fyledalen - Den mest välkända lokalen i YX? Observera dock att vi delar den med både SjöX och ToX. Vill man träffa danskar eller skåda örn är det här man ska bosätta sig! Förutom den klassiska "örnkiken" (eller "600 m NV Lyckås (obsplatsen)" som den kallas på Svalan) så kan bland annat Kullemölla och Skogshejdan vara värda ett stopp.

Kåseberga - Grym vårsträckslokal med bland annat traditionsenlig praktejderspaning i slutet av mars/början av april. Kåseberga är även YX raritetssäkraste lokal med närmast daglig bevakning, giftiga dungar och vid Kåsebergadammen tycks allt möjligt kunna dyka upp!

Praktejder (c) 2010, Monica Malmberg

Praktejder, Kåseberga 2010 (Bild: Monica Malmberg)

Sandhammaren - Grym höststräckslokal med bland annat traditionsenlig labbspaning. På våren/sommaren kan man lyssna på trädlärkor och har man tur springer man kanske på en rosenfink! Även en av YX få häcklokaler för tofsmes.

Hagestads naturreservat - Sommargylling är en svårare art i YX, men har man tur kan man höra en här (eller i Kåseberga) när dem anländer, för att sedan dra vidare in i landet... Och det område som av vissa kallas för "avlånga ängen" är ett bra ställe för ringtrastar på genomresa. Annars en mycket trevlig lokal att spatsera i ffa på våren/sommaren.

Krageholmssjön - YX största sjö. Tyvärr lite svårtillgänglig och svår att överblicka på sina ställen. Ägretthägrar tycks dyka upp här regelbundet och på vinterhalvåret brukar här samlas många salskrakar och annat kul. YX bästa lokal för rördrom?

Furuhus mosse - Ffa bra lokal för svarthalsad dopping och svarthuvad mås.

Ingelstorps ängar & Kabusa skjutfält - Bra område för rastande gäss, vadare, simänder m.m. Ute vid skjutbanan på Kabusa skjutfält finner du YX sista (?) utpost för fältpiplärka. 2011 hade vi en häckning av ängshök i området!

Vattenrall (c) 2010, Sven Svensson

Vattenrall, Ingelstorps ängar 2010 (Bild: Sven Svensson)

Hammar - Ffa ett område dit folk vallfärdar för att skåda kornsparvar.

Kornsparv (c) 2011, Roger Staszewski Malm

Kornsparv, Backåkra 2011 (Bild: Roger Staszewski Malm)

Ystad sandskog - En trevlig skog med lättvandrade slingor precis i anslutning till Ystads gamla regemente. På våren och sommaren kommer många besökare hit för att spana på gulhämplingar. Dessa tycks öka i antal och förutom vid motionsslingansstart hittar man dem ofta vid Skridskodammen, runt campingen, i utkanten av idrottsplatsen m.m. Ryssvägen/Hackspettsvägen är ett bra ställe för tofsmes (men dem tycks lättast att finna under vinterhalvåret) och sedan Marietorp är en liten "oas" borta vid Nybrostrand där flera trevliga sångare bor (säv-, gräshopps-, kärr-, rörsångare tex). Man kan även gå längs Stridsvagnsspåret hela vägen till Köpingebro. Då kan man även överblicka delar av Öja mosse plus att man då passerar ett par giftiga dungar.

Gulhämpling (c) 2011, Glenn Malm

Gulhämpling, Ystad sandskog 2011 (Bild: Glenn Malm)

Tofsmes (c) 2012, Ronny Malm

Tofsmes, Ystad sandskog 2012 (Bild: Ronny Malm)

Öja mosse - Bra område för rastande gäss, vadare, simänder m.m.

Världens ände - En hot spot vid Ystads hamn där många trevligheter dykt upp genom årenEngelska bryggan är en populär rastplats för diverse arter (vadare, tärnor, sim- och dykänder m.m) och vid hamnutfyllnaden (även kallad jordtippen) finner man en, för YX, unik biotop som tyvärr är under ständig förändring nuförtiden... Här häckar bland annat mindre strandpipare och backsvalor.

Citronärla (c), 2013, Roger Staszewski Malm

Citronärla, Världens ände 2013 (Bild: Roger Staszewski Malm)

Skräntärna (c) 2011, Jonn Leffmann

Skräntärna, Världens ände 2011 (Bild: Jonn Leffmann)

Brednäbbad simsnäppa (c) 2009, Jonn Leffmann

Brednäbbad simsnäppa, Världens ände 2009 (Bild: Jonn Leffmann)

Skarviken - En bra lokal för rastande vadare m.m längst ut i västra YX. 

Köpingebro sockerbruksdammar - Ett gäng trevliga dammar i anslutning till Köpingebros gamla sockerbruk som absolut borde besökas oftare! God potential. I området finns även några andra dammar att hålla koll på: Piledalsdammen (Ö om Stora Köpinge) och "Laguna Muerta" (vid Lavelund gårdsbutik).


/Lokaladmin. Roger Staszewski Malm