VeX Vinterrally 2019

Start kl 00:00, lagom till gryningen eller någonstans däremellan? Det är ofta frågan inför ett vinterrally och årets tre lag gjorde alla olika. 11 tappra skådare var fördelade enligt följande:

Skåda utan Skoda: Emil Lundahl, Peter Öhrström och Joakim Hagström

Skåda med Petter: Petter Olsson, Oskar Nilsson, Mikael Bauer och Tomas Svensson

Katterna: Janne Dahlén, Pär Söderquist och Josef Chaib

 

Skåda med Skoda hänger in kattuggla strax efter tolvslaget. Foto: Joakim Hagström


Skåda utan Skoda började med kattuggla i Falsterbo Stadspark, fortsatte med att jaga hornuggla och valde därefter att sova ett antal timmar och börja gryningen vid sjömärket på Måkläppen. Laget höll sig söder om Vellinge hela dagen till skillnad från de andra två lagen. Skåda med Petter gick ut hårdare och började dagen vid 02:30 i jakt på diverse plock under natten. Gryning längst ut på Måkläppen. Katterna körde ugglor från 5-snåret och började därefter dagen i Skanörs hamn.

 

Hornuggla. Foto: Emil Lundahl


Ofta har vädrets makter inte varit på vår sida på rallydagen med tät dimma eller starka vindar. I år var det dock okej väder med västliga vindar på 5-10 m/s och temperaturer på 0-4 plusgrader. Morgonen bjöd på uppehållsväder medan enstaka skurar drog in senare under dagen.

15:00 prick möttes lagen upp över en kaffe på Annas Bageri. Det hela slutade med att Skåda med Petter tog hem segern på sina 85 arter, följt av Katterna på 83 arter och Skåda utan Skoda på 80 arter jämnt.

 

Ett slitet men glatt gäng på Annas Bageri! Foto: Emil Lundahl


Dagens överraskning blev en rördrom som Katterna hade i Foterännan i Inre Foteviken. Alltid blir det något! Annat roligt under dagen blev svarthakedopping, sandlöpare, ljungpipare, morkulla, mindre hackspett, dubbeltrast, hämpling och havssula. Sedan blir det ju alltid luckor i protokollet som vi vanligtvis lyckas täppa till: sädgås, dvärgbeckasin, sidensvans, järnsparv och gråsiska hör till dessa. Flera av dessa arter vittnar om den milda vintern.

I framtiden kommer VeX Vinterrally alltid genomföras andra lördagen i januari, så boka in den 11/1 i era kalendrar redan nu!

Tack för ett trevligt rally, och ett fortsatt gott skådarår önskar admin!

 

2019-02-05