Rekordjakt LuX20

Wilhelm Lennman, Lund - 2020-09-10

För den statistikintresserade :) 

I våras bestämde jag och Elias Melchert att vi skulle försöka satsa lite på LuX20. Det kom ju "passande" i och med att skiten med covid-19 slog till under våren. Det fanns ju inte så mkt annat att göra än att skåda. När vi diskuterade mål så kom ofta siffran 215 upp som ett rimligt mål. 220 kändes avlägset men ändå möjligt. Under våren lyckades vi även tagga igång Petter Olsson samtidigt som arterna trillade in i bra takt. Något rekord tänkte vi aldrig på att vi skulle slå. Men nu efter en jäkligt lyckad sommar så har målsättningarna ändrat sig. Viktigt med motivation när de nya kryssen inte trillar in av sig själv längre ;).. 

Det är lite oklart vilka rekord som gäller för LuX. Men efter att ha pratat runt bland rutinerade skådare samt letat upp gamla LuX-noteringar så verkar de gamla LuX-rekorden vara följande: 

Rekord på Microbirding: 

LuX-årslistan: Bertil Svensson: 227 arter (2005 )

LuX-årstotalen: 238 arter (2003)


Årsrekord enligt Artportalen: 239 arter (2011)


Nu den 10 sept så ser det ut som att samtliga rekord hänger löst. Petter leder just nu med 221 arter. Då saknar han lätta pjäser så som större kors, sula, bergand och kungsörn m.m. På LuX-totalen har vi nu lyckats knåpa ihop 231 arter. På AP:an ligger 236 arter inrapporterade. Det saknas således en del arter på LuX-listan fortfarande. Hade varit väldigt trevlgt om tex pungmes och rosenfink inrapporterades på MB :)! 

Det ser alltså ganska spännande ut. Flera drömgränser är inom räckhåll, tex 230 på personliga listan samt 240 på LuX-totalen. Men det är fortfarande många arter som behöver trilla in. Hoppas skådaraktiviteten blir hög i höst och att det börjar trilla in lite roliga höstarter. Då har vi all världens chans att sätta nya LuX-rekord :)!! 
 



Patrik Sandgren, Lund - 2020-09-14

238 arter 2003. Total-rekord i LUX historia (allltid varit en spot på vår inledande hemsida). Nosar vi på det är det super! Svårt, men nog möjligt.

Patrik Sandgren, Lund - 2020-09-14

Bingos individuella med 227 från 2005 hade jag sämre koll på. Jo, jo, go, go!

Patrik Sandgren, Lund - 2020-09-14

Om vi ska nå 238 krävs nog en del sena sångare: tajga, kfs, brun...vide tjo. Sedan m. flug, lappsparv naturligtvis, kanske större pip, nån labb, nån mer rar and etc. Nötkråka! GO!

Patrik Sandgren, Lund - 2020-09-16

Lappsparv inne. Bra Staffan B. GO!

Wilhelm Lennman, Lund - 2020-09-19

Ja nu ligger vi på 232 tack vare Staffans lappsparv. Alltså 7 arter kvar till rekord och 8 för att ta drömgränsen 240 arter. De arter vi har "planerat" som tänkbara för att ta rekordet är följande: Alfågel, Nötkråka, snösparv, tajgasångare, Mindre flug, 1 uggla, smålom samt någon mer måsfågel (tex tretå, medelhavs, vitvingad). Sen har vi också berglärka som en target. Otroligt fina marker vis ESS/brunshög samt sockerbruksdammarna. 239-240 arter blir såklart otroligt svårt, men vi kommer verkiigen göra allt vi kan för att nå drömgränsen!! 

Vi hade nog hoppats på att få in pungmes, rosenfink och ortolan. Vi har lagt ner otroligt mkt tid på dessa arter men vi har inte haft flytet riktigt... Pungmesen har vi visserligen inte gett upp än, men det är svårt. Fels mosse ser rätt hett ut, men ingen leverans än. Dessa arter hade behövts i rekordjakten. 

Att Petter kommer ta det individuella rekordet är i stort sett klart redan. Han står nu på 222 arter och saknar några otroligt "lätta" arter. Dessa är: Större kors, bergand, kungsörn, spetsbergsgås samt havssula. Så det ser ut att gå i hamn. Frågan är snarare hur högt över 230 kommer det nya rekordet att lyda på?! 

Wilhelm Lennman, Lund - 2020-09-19

Det viktigaste arterna nu kommande vecka är mindre flug och pungmes. Håll gärna ett extra öga efter dessa arter :)!! 

Wilhelm Lennman, Lund - 2020-10-07

Ja nu har det verkligen hänt grejer. Många av de viktigaste arterna som vi hade hoppats på har trillat in. Pungmesen och miflun som gäckat oss under lång tid gladde extra mkt! 

Detta har nu lett till att Petter nu slagit rekordet och dessutom redan nått drömgränsen om 230 arter! Riktigt stort grattis till detta!!

Vad gäller det totala årsrekordet så ligger det nu inom räckhåll. Detta tack vare en ruggigt bra dag idag med Daniel Melcherts smålom och Petters miflu :)! Just nu ligger vi på 237 arter, (inkl bergsångare). Vi behöver således 3 arter till för att vara på den säkra sidan. Nu är det fullt fokus på snösparv, alfågel och min drömart: kungsfågelsångare ;). Det hade väl varit skoj!??! Eller varför inte blåstjärt ;)..........

Nu är det bara att köra på, enda in i kaklet!!! 

Wilhelm Lennman, Lund - 2020-11-30

Vi har nu tangerat det gamla "all time high" för en LuX-årslista dvs 238 arter. Otroligt bra jobbat!! Men det hade ju varit så roligt att nå den där drömgränsen på 240. Tänkbara arter är alfågel samt ngn ny uggla. Vi har varit ute på ett gäng ugglejakter, hittils utan ngt resultat. Kanske det börjar röra på sig snart när vintern börja lägga sig över "norr"... 

Men man kan ju också hoppas att taggade "decemberjägare" lyckas skrota fram ngt oväntat, varför inte en brunsångare :)?!