KOMMUNRALLY!!!! Information och rutter

Wilhelm Lennman, Lund - 2019-11-12

Tjena gänget!!

Nu är det ÄNTLIGEN dags för årets absoluta höjpunkt!!! KOMMUNRALLY!!!!

I vanlig ordning siktar vi högt och har målet inställt på den sammanlagda 3:e platsen! Vi missade ju detta med en hårsmån förra året men vi slog samtidigt nytt all time high med 105 arter! Äntligen lyckades vi spränga 100-vallen! Vad gälller slutställningen detta år då rallyt ligger så sent det bara kan så tycker jag ändå vi ska sikta mot 100 arter. Vädret har ju verkligen varit fördelaktigt denna ovanligt varma höst.

Ska hålla mig aningen mer kortfattad i år. Ni kan ju detta vid det här laget. Här kommer utlovad praktiskt info samt upplägg för årets rutter. 

Fältfika: Vi börjar med Lasses favorit, det legendariska "Lasse-fikat" ;)! På söndagen kommer det att bli en gemensam fika i fält. En mkt uppskattad tillställning! Tid och plats återkommer jag till under lördagen, men det brukar bli runt kl 13 vid Råsebro.  

Krysslista: Även i detta år kör vi med en digital, gemensam krysslista. Alla har tillgång till den och alla kan bocka av sina kryss där så ser övriga lagmedlemmar i realtid hur vi ligger till. Ett extra tack till Elis som i vanlig ordning uppdaterat den. För den nördiga går här också att se hur tidigare rallyn har gått samt vilka arter som setts i Kinda i november, och under rallyt sammanlagt genom åren. Om ni inte har tillgång till listan eller om ni inte kan redigera, kontakta mig på 0706854701 så bjuder jag in dig. 

 

SMS-grupp: VIKTIGT!!! ALL INFORMATION FRÅN DET ATT RALLYT BÖRJAR SKER GENOM SMS-GRUPPEN!!! Så om ni INTE har tillgång till den gruppen, skriv ett meddelande till mig antingen här som ett svar ELLER skicka ett sms till mig: 0706854701 så addar jag dig. 

 

Årets rutter: Då kommer vi till de viktigaste av allt! Det mesta är "old news" men med några förändringar. 

 

Lag Axel och Elis: Medans sekundärslusken Axel roar sig på vargön och i skåneland så får slitvargen och primärskådaren Elis ensamt representera det som förr kallades för "Team slitvarg" ;). I vanlig ordning startar Elis först med lite ugglor för att sen möta gryningen på Hackelboö. Sen går resan förbi reningsverket, blå bron, Dal och "lilla" järnlunden (man ser fint ifrån opphemskorset), sen Schedevi-kanal och till sist åkerfrest på spängerna/valla/Kättilstad. 

 

Lag Fia, Johan och Johan: Här har vi ytterligare ett sammansvetsat gäng, fast med liten förändring i taktik i år. Här kommer de nämligen att bli en liten splitt i starten. Fia och Johan börjar i Striern. Viktigt med högtalare här! Johan Molin börjar på spängerna. Sedan strålar laget ihop för att köra den såååå viktiga Nimmern, men också Viksholm och Kättilstadslätten.

 

Lag Lennman: Vi går tillbaka till ett tidigare beprövad koncept och tar ansvar över Åsunden. Den sträckan ger sällan ngt men har stor potential för tex marina ankor och lommar. Naturligtvis startar vi nere i pärluggleskogarna för att sedan möta gryningen hemma i mjölkvik. Sen jobbar vi oss metodiskt söderut med målet inställt på Rien där vi avslutar dagen med åkerfrest samt patenterad jordugglespaning ;) 

Team Kisapöjka: Här en av rallyts viktigaste kugghjul. Andreas och Patrik kommer förhoppningsvis göra om sin fantastiska första dag från förra året. Detta lag börjar i Verveln, sen genom tjäder och ugglemarkerna i vimantorp, förbi Grönde, Grönebo och Föllingsö. Efter att ha plöjt igenom denna guldlokal ända ner till bruket fortsätter färden mot Kisa och dess trädgårdar, värgårdsudde, sågen, Harg och sjöarna. MÅNGA arter att hänga in här!!  

 

Team Rimforsa: Herrarna Allard och Holm får fokusera på rimforsa med omnejd. Holm vet jag ska jaga och kommer naturligtvis att dänga in lappuggla från passet ;). Allard börjar vid Staverö för att sedan jobba sig uppåt längs norra åsunden och sen in i Rimforsa. Sedan går rutten upp mot Hallstad, Sonebo, Järnlunden, törnevik och sedan via krogsfall ner till Degerudden. 

Team Rutin: Här kommer två riktigt gamla slitvargar att plöja igenom Kindas mörkaste skogar för att dänga in varenda skogsart som vi kan tänkas behöva. Anders Svensson och Lars Nilsson kommer göra allt för att täppa igen de så viktiga skogshönsen, korsnäbbarna och även Morkulla har blivit utlovad ;)... Anders kör förhoppningsvis sina guldlokaler, och Lasse kör sina. Sen kommer åtminstone Lasse att åka ner mot Rien och Horn med omnejd. Hamnen i Hycklige får absolut inte glömmas bort. Sen gärna några rejäla promenar längs diken i Rien och Vallingedal för lite beckasiner och annat smått o gott. Och glöm för jössenamn inte bort Brännaslätten!! 

Team Opphem: Här en rallydebutant nämligen Gustav Eriksson! Efter att ha tvingats kasta in handduken med kort varsel förra året gör nu Gustav äntligen sin rallydebut för Kinda! Varmt välkommen till Kindas rallygäng! Gustav kommer ha ansvar för de nordliga och nordöstliga delarna av kommunen. Start i opphemsskogarna för att sedan via Ämmerns norra strand jobba sig neråt mot Söderö. Här är det viktigt att kolla igenom bägge lärkbeståndet, även det som ligger strax öster om slottet. Även viktigt att trampa igneom eventuella vätor. Skall vi ha ngn vettig chans på Kungsörnen i år så är det väl på lördagen.

 

Lag Gunnar och Johnny:  Sedvanlig vinterfågelräkning på lördagen.. Vi har stora förhoppningar på detta i år. Behöver väl inte nämna vilka arter denna lilla promenad har bidragit med genom åren.... Men tallbit känns som ett absolut krav i år ;) 

 

Lag Tingvall: Stenkoll på  Lillvalla med omnejd. Tar även ansvar för en av Pilgrimsfalkslokalerna. 

 

Övriga teammedlemmar kör så mkt de bara kan och vill. Är det någon av de anmälda som vill ta en mer aktiv roll så hojta till så fixar jag ett lag och en rutt till vederbörande. 

 

Så, det var väl alles totales. Hur ser det ut tycker ni??! Detta kan väl bli hur bra som helst tänker jag :D !!! Har jag glömt ngn lokal, eller någon skådare som gärna är ännu mer aktiv - hojta till så löser vi det. 

Elis Ölfvingsson, Linköping - 2019-11-13

Har inte hunnit detaljgranska planeringen än... En lokal som kan vara värd att kolla är Sommen - mycket småskrake (och storlom) där tidigare i höstas. Spana från Fällorna/Håredal och Sommenäs. Rundan dit kan t ex kombineras med pinnarpsfasanen, kolla av Ören och div skogsarter kring Tidersrum. Men det kanske är en söndagsaktivitet.