MöX Awards 2018

Dryga dussinet MöXare hade samlats på Paddy’s den 10 januari 2019 för att summera föregående års MöXiviteter.

Håkan Jacobsson hälsade de församlade välkomna och inledde med att konstatera att 2018 inneburit ett litet lyft jämfört med föregående år, då endast en deltagare nått upp till över 200 arter. 2018 var det tre stycken.

Sedan delade han ut ett pris till sig själv. Det var Årets ända in i kaklet, det vill säga för det sista krysset som noterats under året. Håkan hade hängt in snösparv den 30 december och fick därför en kakelplatta.

Priset för först till 100 arter gick till en person som brukar börja året i god stil, men byta fokus när fjärilarna kommer. 2018 var ett undantag; Jörgen Fromark var både först till 100 och var med i tätgruppen ända till slutet. Han fick en bok om fjärilar: Än flyger aspfjärilen.

I andra ändan av året finns Decemberjakten. Där segrade Göran Hausenkamp och för det fick han en cd-skiva med en fågel på.

Det stod tidigt klart att Christel Stenberg skulle vinna priset för att med sitt tips ha kommit närmast totala antalet årsarter. Hon prisades med en duk med fåglar på.

Till Årets rookie utsågs Krister Olsson, som idkade ett energiskt uteliv. Fast inte lika energiskt som Kenn Kaufman, som han beskriver det i boken Kingbird Highway..

Ett specialpris gick till Per-Magnus Åhren, för att han genom sitt arbete på Länsstyrelsen ordnat så att det är tillåtet att gå ut till Tygelsjöbäckens mynning hela året. Han fick boken Juveltrastarnas år.

Årets segrare blev Stefan Cherrug, som hängde in 224 arter. Han fick boken Flamingopojken.

I övrigt noterades att året bjudit på många för Malmö ovanliga arter. Nämnas kan till exempel större skrikörn, rödstrupig sångare och trädgårdsträdkrypare, som en hel del kunde hänga in. Något färre kunde glädja sig åt lunnefågel, kejsarörn och gulnäbbad lira.

De församlade kom fram till att det är svårt att tippa vilka 2019 års ovanligheter blir - det ligger liksom i sakens natur - men någon gång borde väl någon av de mera ovanliga stenskvättorna dyka upp. Flera tyckte också att det kan vara på tiden att en skedstork tillbringar lite tid i Malmö.