VARMT VÄLKOMNA till KnaX! 

2018 är året då KnaX för 8:e gången deltar i det som kallas för microbirding – ett artrace där det gäller att observera så många fågelarter som möjligt i ett väl avgränsat område (oftast en kommun). För vår del har det varit Karlskrona kommun som gällt under åren, men under år 2016 blev Förkärla distrikt (som ligger i Ronneby kommun) också en del av KnaX. Numera är det alltså mikroskådning i Karlskrona kommun + Förkärla distrikt som gäller!

EN STOR FÖRÄNDRING för KnaX microbirding sedan några år tillbaka är också att vi har börjat använda oss av mobilapplikationen (appen) ”Line Band” parallellt med vår lokala avdelning här på microbirding.se. Framför allt är det forumdiskussionerna som övergått till att mestadels ske i Line Band. Anledningen till detta är att inlägg i appen når anslutna medlemmar direkt, vilket är mycket smidigt när man vill få igång en diskussion eller meddela någonting. Appen fungerar också som vårt lokala larmsystem där man kan upplysa varandra om olika fynd som görs i området. Vidare är det möjligt att ladda upp bilder till ett galleri. Således kan man säga att Line Band är KnaX sociala nätverk medan microbirding.se mer fungerar som en ren rapporteringssida med artlistor och en checklista som kontinuerligt uppdateras. Mer information om mobilapplikationen Line Band kan du få genom att klicka dig vidare i huvudmenyn här på microbirding.se!

                            KnaX-området där Karlskrona kommun är gulmarkerat och Förkärla distrikt är grönmarkerat.

Med tillgång till kust-, jordbruks- och skogsbygd samt ett geografiskt läge i Sveriges sydöstra hörn, finns det fantastiskt fina förutsättningar att kunna njuta av ett rikt fågelliv året om för oss som skådar i denna del av landet. Efter Mörbylånga och Gotland är Karlskrona den kommun i Sverige där flest fågelarter har observerats – 375 st. Här finner man heta lokaler som framför allt Utlängan och Utklippan, klassisk fågelmark i form av Torhamns udde samt fina sträcklokaler för ejder och andra sjöfåglar. Ett exempel på en sådan sträcklokal är Uttorp på Sturkö. Det finns dock även andra lokaler runt om i kommunen och i Förkärla distrikt där det också kan dyka upp en och annan spännande art för den som söker. Några exempel på sådana lokaler är Hasslö, Vambåsa och Torstävaviken.

Om Du ibland skådar i Karlskrona kommun eller i Förkärla distrikt, ta då chansen att gå med i KnaX microbirding och KnaX Line Band för att där bidra med dina observationer och ta del av lokala larm och diskussioner. Kontakta gärna undertecknad för vidare instruktioner om hur du ansluter dig till KnaX. Än en gång, välkommen!

// Jonas Persson (lokal administratör)   E-post: jonas74persson@gmail.com