VARMT VÄLKOMNA till KnaX-eko! 

2020 är året då KnaX för 10:e gången deltar i det som kallas för microbirding – ett artrace där det gäller att observera så många fågelarter som möjligt i ett väl avgränsat område (oftast en kommun). För vår del har det varit Karlskrona kommun som gällt under åren, men under år 2016 blev Förkärla distrikt (som ligger i Ronneby kommun) också en del av KnaX. Numera är det alltså mikroskådning i Karlskrona kommun + Förkärla distrikt som gäller!

En stor NYHET/FÖRÄNDRING för i år (2020) är att KnaX som första microbirding-enhet satsar helt på ekoskådning. Att tänka på miljön ligger i tiden och känns helt rätt att baka in i konceptet "microbirding" anser undetecknad. Ekoskådning innebär att vi på årslistan (gäller ej totallistan) i KnaX endast får räkna och rapportera fågelarter som vi har observerat när vi har förflyttat oss från vår egna bostad med egen muskelkraft. Det är således inte tillåtet att förflytta sig med något motor- eller elfordon för att ekokryssa fågelarter i KnaX. Det som gäller är alltså att gå, cykla, paddla kajak/kanot etc. Måste man köra bil till t.ex. platsen där kajaken finns förvarad för att kunna paddla därifrån så är inte det ekoskådning och då får således heller inte arterna man observerar räknas som årskryss i KnaX-eko!   

 

                                   KnaX-området där Karlskrona kommun är gulmarkerat och Förkärla distrikt är grönmarkerat.


Med tillgång till kust-, jordbruks- och skogsbygd samt ett geografiskt läge i Sveriges sydöstra hörn, finns det fantastiskt fina förutsättningar att kunna njuta av ett rikt fågelliv året om för oss som skådar i denna del av landet. Efter Mörbylånga och Gotland är Karlskrona den kommun i Sverige där flest fågelarter har observerats – 376 st. Här finner man heta lokaler som framför allt Utlängan och Utklippan, klassisk fågelmark i form av Torhamns udde samt fina sträcklokaler för ejder och andra sjöfåglar. Ett exempel på en sådan sträcklokal är Uttorp på Sturkö. Det finns dock även andra lokaler runt om i kommunen och i Förkärla distrikt där det också kan dyka upp en och annan spännande art för den som söker. Några exempel på sådana lokaler är Hasslö, Vambåsa och Torstävaviken.

Om Du ibland skådar i Karlskrona kommun eller i Förkärla distrikt, ta då chansen att gå med i KnaX microbirding för att där bidra med dina observationer och ta del av lokala larm och diskussioner. Kontakta gärna undertecknad för vidare instruktioner om hur du ansluter dig till KnaX. Än en gång, välkommen!

 

// Jonas Persson (lokal administratör)   E-post: jonas74persson@gmail.com