" microbirding.se

KriX+ 2019

Nu 12 % större med Bromölla kommun!

Foto: Christer Henriksson

SENHÖST I KRIX+! 
2018-10-19

 Prutgås, Äspet 2018-10-11. Foto: Hasse Cronert

Den torra och heta sommaren tycks ha påskyndat lövfällningen, men ännu bjuder lövdungar och skogsbryn på härligt färgspel i det vackra brittsommarvädret! Nu väntas kyligare väder som förhoppningsvis sätter bättre fart på fågelrörelserna. Trastar, finkar, siskor och duvor är i rörelse. Längs kusten sträcker nu skarvar, änder och gäss och de första säd- och bläsgässen har anlänt i åkerlandet. Fjällvråkar ryttlar över gräsmarkerna och utmed kusten ökar antalet havsörnar för varje vecka. 

Årslistan
Tillsammans har vi 19/10 lyckats säkra 235 årsarter. Greger och Magnus ligger i topp, båda har hängt in 224 arter. Ett av årets mest spektakulära fynd var den lappuggla som sågs i N delen av Kristianstad kommun av Hasse & Greger 19/7! Hasse säkrade även ängshök för årslistan 16/8, en allt svårare art att hitta i vårt område. Förhösten kom med flera trevliga fynd som rödstrupig piplärka, blåhake, fjällpipare och tajgasångare. Vidare fann Magnus några skärsnäppor i Äspet 8/10 och till mångas glädje patrullerade en havssula vår kuststräcka 13/10! 

Senhösten…
…är en härlig tid i våra fågelmarker! Mycket är förutsägbart och väcker igenkännandets glädje: Tusenhövdade finkflockar drar fram i bokskogarna, ljungpipare och tofsvipor myllrar på åkermarken, det härliga ringandet från bärfrossande sidensvansar i planteringarnas buskar, duvflockarnas väldiga spärrballonger i skyn, örnsilhuetter över skogsbrynet och tjattret från rastande trastar i hagtornssnåren! Annat kan bli överraskande, rentutav omtumlande: En tung jaktfalk över skärgårdskusten?! En rastande ökenstenskvätta på Hamrarna?! En svarthuvad trut på sandstranden vid Friseboda?!

Kanske rastar redan några vattenpiplärkor på Äspets tångvallar, eller kilar ett par berglärkor mellan mållorna på sandstranden? Får vi rentutav besök av någon brednäbbad simsnäppa i år? Och glöm inte att leta lappsparv utmed kusten och i åkerlandet! Kanske dyker en vitnäbbad islom utanför Gropahålet eller drar en bredstjärtad labb målmedvetet över bukten? Havssulan kan mycket väl komma i repris – ge inte upp hoppet! Och granska flockarna med vitkindade gäss och prutgäss noggrant, där kan mycket väl dölja sig en rödhalsad gås.
De östliga vingbanden är ett kapitel för sig. Tajgasångaren är dessbättre säkrad för årslistan. Nu gäller det att hitta den något blekare – men väl så giftiga! - förväxlingsarten bergstajgasångare, den ivrigt födosökande kungsfågelsångaren, den hårt skulkande videsångaren eller den ärtsångarlikt smackande brunsångaren! Öva in locklätena väl, så att du kan hugga som en kobra när det väl händer, för då går det ofta undan! När vi ändå är igång med önskelistan, varför inte en mongolpiplärka vid Fårabäck eller en vitvingad trut i Åhus hamn?

Ja, det händer alltid något kul i skådarmarkerna och när det väl händer – ja, då måste man vara påläst och alert, annars missar man hela bjudningen! Skåda kreativt, men var alltid kritisk och glöm aldrig att både säkerställa dokumentationen (foto/film/ljudinspelning/detaljanteckningar) och att larma, i nu nämnd ordning.

Upptäckartävlingen
Magnus leder upptäckartävlingen med sina 17 poäng, tätt följd av Hasse på 16 p.
Precis som tidigare måste du själv äska poäng för dina upptäckter inom en vecka efter fyndet – annars brinner pinnarna inne! Poäng ska äskas i Tjafset-tråden “Upptäckartävlingen” – ange alltid datum & lokal för obsen och lämna en kort beskrivning som klargör om det avser ett/flera fynd. Som vanligt ska arten ha KriX+larmats, rapporterats i Artportalen och på KriX+listan för att full poäng ska falla ut! Och rariteter måste naturligtvis ha passerat Rk/Rrk:s nålsögon om oklarhet råder! Glöm heller inte att den upptäckare som aktivt ser till att fyndet kan delas även med andra skådare/KriX+are kan tilldelas extrapoäng för detta! Och ja, man får faktiskt äska poäng för tips om andras upptäckter. ÖL redovisar löpande utdelade artpoäng (endast de fem första fynden av en art ger nämligen poäng) i Tjafset överst i tråden ”Upptäckartävlingen” - håll koll där!
Du hittar poänglistan genom att välja Upptäckartävling i menyraden och klicka på ordet ”följande” på översta raden! Enpoängsarterna däremot, syns endast överst i Tjafset-tråden ”Upptäckartävlingen”. 


Target-arter

Dessa arter blir efterhand synliga i startsidans högerspalt och ger dubbel poängtilldelning vid förstafyndet angiven månad, men för säkerhets skull redovisas de alla här (månad nr/art): 1/Alkekung, 2/Vitvingad trut, 3/Pärluggla, 4/Amerikansk kricka, 5/Biätare, 6/Mindre sumphöna, 7/Svart stork, 8/Tereksnäppa, 9/Medelhavstrut, 10/Brunsångare, 11/Jaktfalk och 12/Brednäbbad simsnäppa.  


KriX+larma!

Försök alltid respektera grunderna i regelverket för KriX+larmet (se Rullgardinsmenyn/Diverse/Regler KriX+), men var heller inte överdrivet försiktig & återhållsam! Tänk framförallt på att larmet inte är avsett för normala fenologiuppgifter kring regelbundet förekommande arter! KriX+larm bör i första hand vara av intresse ur ett ”hårdskådar-perspektiv”. Dela alltid med dig av dina upptäckter via snabba & kompletta KriX+larm (ange ALLTID art, antal, lokal, tid, rapportör och annan relevant tilläggsinformation!). Är du tveksam ifall/hur du ska larma är du alltid välkommen att kontakta någon i ÖL för synpunkter. Ansvarig för KriX+larmet är Sven Birkedal, vänd dig till honom med dina frågor! 


Övningsledningen

Övningsledning för KriX+ 2018 är Sven Birkedal, Greger Flyckt, Thomas Lindblad (sammankallande), Linda Niklasson och Björn Svärd.

Aktuellt

17/10

Trots det ganska varma vädret får vi väl ändå inse att hösten är här. Roligaste obsen på senare tid får väl havssulan utses till. I övrigt kryllar det ju av vingband i riket just nu så sannolikheten att vi har ett flertal besökare i kommunen får nog betraktas som ganska hög. Plöj dungar och kuststräckor! Även ett gäng brunsångare och enstaka videsångare har trillat in, så det går ju bra att dänga in någon av dessa juveler också! I västra delen av landskapet har det siktats både stäppörn, kejsarörn och flera skrikörnar. Tar de en sväng till Krix-land? De vitkindade drar förbi i flertal och någonstans trillar det säkert förbi en Rödhalsad också. Nä, mitt personliga förslag på megastänkare får bli...Videsparv! Givetvis på besök i Äspet, så klart. Putsa optiken och sliiit, för det är nu det händer!!!

Björn Svärd

Användbara länkar:

Svenska fågellistan club300 

 Vindriktning

 
Denna dag i historien...
 
Månadens target!

MÅNADENS MÅLART för januari är ALKEKUNG! Vi går ut hårt och börjar året med att hitta en stationär alkekung någonstans! Upptäckaren belönas med 4 + 4 poäng i upptäckartävlingen. Tosteberga hamn eller Åhus hamn känns stekhett i sammanhanget! Bra början i jakten på 250 helt enkelt! Mer info hittar du här: http://c3.igoterra.com/artspec.asp?artid=241

Björn Svärd 

 
Månadens mega!

MÅNADENS MEGA för januari får bli SVARTHUVAD TRUT! Visst är det offensivt (kanske i överkant...) men tänk om någon av besökarna på andra sidan Östersjön skulle välja Åhus hamn och inte Simrishamns hamn! Jäklar vad läckert det skulle vara! Kolla följande länk för lite bilder: http://c3.igoterra.com/artspec.asp?artid=538

Björn Svärd

 
Nyast i Galleriet
Sparvuggla
37, 2018-12-07
Foto: Magnus Ny
Laddad: ggr
 Kommentarer