KriX+ 2017

Nu 12 % större med Bromölla kommun!

Foto: Christer Henriksson

SOMMAR I KRIX+!                                                         

2017-06-20


Tordmule, Landön 2017-04-30. Foto: Linda Niklasson

Redan hörs vemodiga flöjttoner från flyttande storspovar och över tallskogen drar ivriga flockar av mindre korsnäbbar. Vaktlar och nattskärror spelar i den sena skymningen, koltrast och trädlärka sjunger inför andrakullen och ännu en kort tid gal göken. Midsommartiden glider oåterkalleligen över i högsommar…


Sommar 

Juni har hittills bjudit oss tre nya årsarter – större korsnäbb, myrspov och en vacker, något fördröjd aftonfalkhona. Men vi kan bättre! Vi har hittills säkrat 227 årsarter, vilket ska jämföras med 219 vid samma tid i fjol (20 juni). Magnus har fortfarande en övertygande ledning med sina 214 årsarter, tätt följd av Linda på 209! Ännu finns det således hopp om 250-årsarter, även om vi förargligt nog vare sig lyckats säkra trastsångare, flodsångare, mindre flugsnappare eller kornknarr ännu.
Vår gemensamma skådarinsats under de närmaste veckorna kan komma att visa sig direkt avgörande! Så upp ur hängmattan, putsa kikaren och vässa öronen – ännu är allt möjligt! Sök medvetet efter viktiga målarter i lämpliga micromiljöer! Var sitter lundsångaren? Kornknarren? Biätaren? Flodsångaren? Vem hittar och säkrar den sjungande busksångaren med en god inspelning (Rrk-krav!)? Var flyger den bruna gladan? Titta noga på storken som glider över skogsbrynet – var det inte en svart stork? Ta dig tid att svänga nerom våtmarken i kvällningen och säkra den spelande mindre sumphönan (bonuspinnar för targetarten!). Den lilla lärkan som lyfte var kanske en korttålärka – kolla noga? Är det inte en turturduva som kurrar i skogsbrynet? Och den ljusa finken i strandkanten – ökentrumpetare?
Vi inte har helt enkelt inte råd att missa någon enda halvrarris (typ smalnäbbad simsnäppa eller fjällpipare) och behöver dessutom säkra ytterligare några verkliga juveler! Inom kort kommer kustlokalerna att bjuda på tätnande vadareflockar och förbiflygande labbar. Spana noggrant efter tuvsnäppa, tundrapipare och andra celebriteter! Vem slår till med vår första ökenpipare? Granska strändernas och pirarnas trutflockar noggrant – någon kaspisk trut där? Eller medelhavstrut? Rentutav en överraskande svarthuvad trut? Och än är hoppet inte ute om en vitvingad tärna på återsträck! Eller en gästande ormörn!
För att KriX+ ska fortsätta leverera gäller det att vi alla lägger tid i fält och att vi ständigt är på hugget! Även när det råkar vara midsommartid! Kolla upp vilka arter som uppträder på olika håll i Norden just nu - håll dig ständigt ajour via Bird Alarm och Artportalen! Bevaka väderutvecklingen och läs C3-meteorologernas veckobrev! Styr upp ditt skådande med riktade insatser till rätt lokaler/mikromiljöer vid rätt tidpunkt. Svara upp på Guldläge-tipsen som kommer via Tjafset och samordna gärna dina insatser med andra KriX+are! Läs på, plugga läten, använd hela ditt kunnande och skåda kreativt! Glöm inte att först dokumentera dina fynd (plåta/filma/spela in ljud!) och omedelbart därefter lägga ut ditt fynd på KriX+larm (och Bird Alarm om så är lämpligt!) Glöm heller inte att rapportera via Artportalen efter hemkomst och tänk på att varje art som överhuvudtaget är möjlig måste säkras för årslistan så snart det bara låter sig göras!
Skåda metodiskt och vänd på varje tuva! Våga prova nya grepp! Ge järnet & slit i fält!


Upptäckartävling

Poänglistan för arterna i Upptäckartävlingen hittar du genom att klicka på ordet ”följande” överst på sidan Upptäckartävlingen där ställningen redovisas i tabellform. Enpoängsarterna ser du i Björns inlägg 1/1 i Tjafset-tråden ”Upptäckartävlingen”. ÖL fortsätter att löpande redovisa kvarvarande artpoäng (endast de fem första fynden av en art ger nämligen poäng) i lämplig form under Tjafset – håll ögona öppna! 
Notera att du själv måste äska poäng för dina upptäckter inom en vecka efter fyndet – annars brinner pinnarna inne! Poäng ska äskas i Tjafset-tråden “Upptäckartävlingen” – ange alltid datum & lokal för obsen och lämna en kort beskrivning som klargör om det avser ett/flera fynd. Som vanligt ska arten ha KriX+larmats, rapporterats i Artportalen och på KriX+listan för att full poäng ska falla ut! Och rariteter måste naturligtvis ha passerat Rk/Rrk:s nålsögon om oklarhet råder! Glöm heller inte att den upptäckare som aktivt ser till att fyndet kan delas även med andra skådare/KriX+are kan tilldelas extrapoäng för detta! Och ja, man får faktiskt äska poäng för tips om andras upptäckter. 
Årets target-arter ger dubbel poängtilldelning vid förstafyndet och blir efterhand synliga i startsidans högerspalt, men för säkerhets skull redovisas de alla här (månad nr/art): 1/Alkekung, 2/Vitvingad trut, 3/Svarthakad buskskvätta, 4/Amerikansk kricka, 5/Biätare, 6/Mindre sumphöna, 7/Svart stork, 8/Tereksnäppa, 9/Medelhavstrut, 10/Brunsångare, 11/Jaktfalk och 12/Brednäbbad simsnäppa.


KriX+larma!

Försök alltid respektera grunderna i regelverket för KriX+larmet (se Rullgardinsmenyn/Diverse/Regler KriX+), men var heller inte överdrivet försiktig & återhållsam! Tänk framförallt på att larmet inte är avsett för normala fenologiuppgifter kring regelbundet förekommande arter – sträva efter att minimera den rena ”våryran”! KriX+larm bör i första hand vara av intresse ur ett ”hårdskådar-perspektiv”. Dela alltid med dig av dina upptäckter via snabba & kompletta KriX+larm (ange ALLTID art, antal, lokal, tid, rapportör och annan relevant tilläggsinformation!). Är du tveksam ifall/hur du ska larma är du alltid välkommen att kontakta någon i ÖL för synpunkter. Ansvarig för KriX+larmet är Sven Birkedal, vänd dig till honom med dina frågor!


Övningsledningen

Övningsledningen för KriX+ består av Sven Birkedal, Greger Flyckt, Thomas Lindblad (sammankallande), Linda Niklasson och Björn Svärd.

 
Aktuellt

Stekhett försommarläge 22/5

Fortsatt trillar arterna på i rask takt och den senast tiden har vi kunnat glädja oss åt flera riktigt trevliga fynd i krix+. Rödhalsad gås, dubbelbeckasin och silkeshäger är ju arter som får ses som lite guldkant på årets lista. Viktigt nu att i det närmsta säkra lite småkluriga arter som flodsångare, trastsångare, brun glada, mindre flugsnappare, kornknarr och smalnäbbad simsnäppa. Inte mindre än 13 myrsnäppor chillar i lagunen i Äspet som säkert kommer att bjuda på något spännande framöver! Kanske får vi besök av den större beckasinsnäppa som har siktats i Västervik? Kommer härfågeln på Ravlunda att flaxa över till rätt sida om kommungränsen? Fortfarande kan man ju undra var de svartvingade gladorna tog vägen? Havssula har siktats både i Blekinge och i Simrishamn och kanske patrullerar den kusten? Nog finns det en citronärla någonstans i kommunen? Snart måste väl ändå den där skedstorken dimpa ner i krixland!? Länge sedan det sågs en amerikansk bläsand eller vitögd dykand nu...!? Blir det någon lundsångare i år? Är det i år vi ÄNTLIGEN drar in rostgumpsvala? Svart stork både i Simrishamn och Ystad igår! Biätare på en ledning nära dig!? Jakten på 250 har startat på ett fantastiskt sätt!!! SLIIIIIIT!!!

Björn Svärd

Användbara länkar:

Svenska fågellistan club300 

 Vindriktning

 
Denna dag i historien...
 
Månadens target!

MÅNADENS MÅLART för juni är MINDRE SUMPHÖNA! Senast det begav sig gällande mindre sumphöna var 2008 då det under några dagar bjöds på lite skönt lir i Herculesdammarna. Upptäckaren belönas med 4+4 poäng, så ut och slit vid Herculesdammarna, Pulken, Stena metall eller dylik lokal. På följande länk hittar du ljudklipp m m: http://c3.igoterra.com/artspec.asp?artid=119 //Björn Svärd

 
Månadens mega!

MÅNADENS MEGA för juni blir KORTTÅLÄRKA som det är hög tid att dänga in på totallistan. 2011 hade Blekinge fint besök och nu hoppas vi på att våra hemmamarker ska kunna begåvas med denna 8-poängare. Personligen är mitt tips Sånnarna i början av juni, men slit fält och strand så kanske du blir rikligt belönad. Ett gäng bonuspoäng och upptäckartävlingen är så gott som i hamn! På följande länk hittar du både bilder och videoklipp: http://c3.igoterra.com/artspec.asp?artid=295//Björn Svärd

 
Nyast i Galleriet
Svarttärna
Hercules dammar, 2017-06-09
Foto: Linda Niklasson
Laddad: 46 ggr
 Kommentarer 0