MöX 2018

Mot bättre vetande!

Foto: Christer Henriksson

2018 - Sommar

Oj, så duktiga vi varit i år! Maj är inte ens över och redan har vi bockat av över 200 arter. Flera av fynden är att betrakta som ren bonus på årslistan, alltså sådana som inte är givna varje år. Prognosen ser bra ut, med andra ord. 

Juni och juli är traditionellt rätt sömniga månader, men det tror jag delvis beror på att vissa av oss ägnar oss åt annat i större utsträckning. De som planerar att satsa även under sommaren gör så med all rätt - det finns massor att upptäcka! 

 

MöX Awards 2017

14 personer bänkade sig kring bordet när det var dags för MöX Awards 2017. Datumet var onsdag den 7 mars 2018 och platsen var Paddy's restaurang på Kalendegatan. Inledningsvis sades att 2017 varit lite av ett mellanår vad gäller MöX, med bara en deltagare som kom över 200 arter. Men den allmänna meningen var att ett mellanår får man stå ut med ibland.

Det första priset som delades ut var i kategorin Ända in i kaklet. Det finns till för att poängtera att året har 365 dagar - minst - som det går att MöXa på. Tre personer hade kryssat arter den 31 december, och eftersom det inte gick att avgöra vem som hade det allra sista krysset, så bestämdes att alla tre skulle få pris, i form av en kakelplatta. Pristagare var:

Rune Larsen, blå kärrhök

Ragnar Alm, skäggmes

Ulrika Åshammer, brunand


Decemberjakten vanns av Stefan Cherrug; för detta fick han en keramiktavla med ugglor på.

Först till 100 arter var Stefan Cherrug, som belönades med en liten målad tupp av trä.

Närmast årstotalen kom Ragnar Alm och Jalle Lorensson, som båda tippat exakt rätt, 225.

Alla får inte se det de letar efter; Årets dipp stod Christel Stenberg för, när hon for som en jojo längs Ribersborgsstranden för att få se en härfågel. För detta tröstades hon med en almanacka.

Lars Silow kunde däremot kryssa en härfågel. Stefan Cherrug kryssade en vitvingad trut och det gjorde att de båda delade segern i 13 rätt or die, med elva poäng var. Priset var en liten gås.

Till årets rookie utsågs Ulrika Åshammer, som för detta fick en anteckningsbok att nedteckna framtida observationer i.

Årets upptäckare var Rune Larsen, bland annat tack vare två mindre skrikörnar. Han fick ett förstoringsglas i pris.

Årets uppmuntran riktades till Per Jensen, den kring bordet som hade minst antal kryss 2017, närmare bestämt  två stycken. Han fick en nyckelring fäst vid en liten and.

Och så totalsegraren: Det blev återigen Stefan Cherrug, som med sina 205 arter alltså var den ende att krångla sig över 200-ribban. Han fick ett konstföremål i glas, en stiliserad uggla med plats för ett värmeljus. 

Mötet konstaterade att 2018 hade börjat ganska bra, med en större skrikörn som flugit in på mångas listor på MöX-totalen och en stationär rördrom vid Husie mosse. Så mötesdeltagarna, mätta och belåtna, lämnade lokalen med tillförsikt om ett gott nytt MöX-år.

Augusti

Det vore synd att påstå att sommaren lider mot sitt slut då den knappt tycks ha börjat, men vi kan åtminstone glädjas åt några roligare sommarfynd under juni och juli. Lundsångare är alltid uppskattat, även om det inte var så längesen sist vi hade den. Svarthakedopping var ett lite oväntat, men väldigt uppskattat inslag i kalkbrottsdammen. 

MöX Awards 2016

 
Aktuellt

MöX After Work

Första onsdagen i varje månad träffas de som vill på Paddy's för en after work. Här kan vi beklaga oss över de senaste dipparna, planera drag och diskutera hotspots i kommunen. Nästa tillfälle är onsdag 5/9. 

 
Denna dag i historien...
 
Månadens target!

Inga labbar hittills i år, så vi försöker få in åtminstone kust- och fjällabb nu i augusti. 

 
Månadens mega!

Medan vi spanar på labbar så finns chans på något tyngre, varför inte mindre lira i sensommarblåsten? Vi garderar med kornsparv ifall vädret sviker. 

 
Nyast i Galleriet
Silkeshäger
Terekudden, 2018-07-01
Foto: Krister Olsson
Laddad: 158 ggr
 Kommentarer 0