LoX 2018

Foto: Christer Henriksson

VÄLKOMNA TILL LoX 2017

Bakgrunden är enkel - fåglar upptäcks där det finns fågelskådare. Eftersom vi alla har begränsat med tid kan man enkelt öka den tid man har ute i fält genom att minska restiden. Det leder till att man skådar i det område där man bor eller jobbar och vips så håller man på med microbirding.

Lommabukten kan bjuda på mycket varierad och högklassig  havsfågelskådning vid framförallt Lomma södra. 2016 sågs det både gulnäbbad och grålira där. Andra fina lokaler som är mer än värda att kolla av med täta intervaller är till exempel: Löddesnäs, Lomma norra, Kannikdammen, Borgeby våtmark, Domedejla mosse och Alnarpsparken. Kör man mellan Lomma och Bjärred får man absolut inte glömma bort att åtminstone göra ett snabbstopp vid våtmarken Lilla Bennikan (ses från vägen).

Hur gick det för ”våra” pungmesar 2016 då? Var det rörigt 2015 så tror jag det var än rörigare 2016. Alla häckade med alla tyckte jag......men det är såklart inte sant. 21 flygga ungar fördelade på 5 kullar enligt Olof och alla i Borgebyområdet.  Coolt! Även 2016 uteblev pungmesarna från kyrkdammarna. 

2016 bjöd på 227 arter vilket är samma som 2015. Med det resultatet slog vi både MöX ("endast" 217 arter) och KäX (225 arter).

För ovanlighetens skull kammade Lars Nilsson hem storpokalen på antalet sedda arter 2016 med 217 arter (95,6%). Så än en gång stort GRATTIS Lars! På andra plats kom Lars-Göran Lillvik med 200 arter och på tredje plats Olof Persson med 191 arter. Grattis till er med!

2016 bjöd inte på några förstafynd. Dock så två andrafynd i form av vitgumpad buskskvätta och videsparv. Ett tredjefynd i form av gulnäbbad lira. Andra roliga observationer som kan nämnas från 2016 är:
Vitögd dykand som sågs både i februari och november. Troligtvis samma fågel som setts ett par vintrar i rad nu. Ett par svarthakade buskskvättor som försökte sig på en häckning men som troligtvis misslyckades, tyvärr :-(. Det blev generellt en galen höst för östliga rariteter. Tyvärr uteblev de riktigt feta rariteterna och den sibiriska järnsparven men hela 5 tajgasångare är inte helt fel trots allt.
Ägretthäger är nu mer stensäker varje år och för 2016 är det väl svårt att säga hur många individer det rör sig om men en 6-7 olika i alla fall.
En sjungande gulhämpling höll till inne i Bjärred mellan den 30/4 - 8/5. Ytterligare en sträckte N vid Habo Ljung den 4/4. Sen sågs det även rödhalsad gås, mindre flugsnappare, brun glada, snösiska och några svarthuvade måsar.

2016 års upptäckartävling vanns åter igen av Lars Nilsson som nådde hela 104 poäng. EN enastående och grym bedrift. Självklart ett resultat av hårt slit. Gulnäbbad lira och videsparv är några av upptäckterna.
2:a kom Ingemar Andell på 28 poäng med vitögd dykand och svarthakad buskskvätta i bagaget.
3:a kom Lars-Göran Lillvik på 18 poäng. Lappsparv och nattskärra var ett par av upptäcketrna.
GRATTIS till er alla men ett litet extra till Lars för att ha passerat 100 poäng!

13 Rätt or die vanns 2016 av Anders Dahl på 8 poäng. Mindre flugsnappare och grålira stod för klirret. Grattis!

Decemberjakten vanns av Lars Nilsson på 94 arter. Tvåan Lars-Göran Lillvik hamnade på 88 arter och trean Per-Olof Lippe hamnade på 85 arter. Well done!

För andra året i rad lyckades INGEN pricka in rätt antal på antalet sedda arter 2016. Närmst var Mats-Åke Persson på 228 arter.

 

KÖR HÅRT I FÄLT 2017

Kanske vi ses!

 

 


 

Skall rapporteras till Rrk
 
Tänk på att skicka in alla blanketter så snart som möjligt, även Rrk arter, så att vi kan få våra observationer godkända och får räkna dem i slutändan. RK blanketter finns att hitta på Svalan.

Aktuellt

JUST NU!

UT och MANGLA!
 
Tippa Årstotalen!
Kupera tarotkorten eller ta fram din lokala sibylla och tippa antalet arter som ses i LoX detta år Klicka här för att visa de andra din förmåga att tyda stjärnor och kaffesumpar!
 
Månadens target!

Då kommunen har väldigt få fynd så är det banne mig dags. Skärsnäppa!!!!!!!

 
Nyast i Galleriet
Rödbena
Lomma Södra, 2018-01-14
Foto: Lars-Göran Lillvik
Laddad: 59 ggr
 Kommentarer 0