SvaX 2018

Ett strå vassare!

Foto: Christer Henriksson

För att få ett uppsving i skådandet på lokalplan var vi ett gäng som satte igång en kommuntävling 2003. Det gällde att skåda i Svalövs kommun och att sedan uppdatera arterna på Svax-sidan. Man satsade olika hårt men det viktigaste var att tillsammans hänga in så mycket som möjligt.
Svalövs kommun har aldrig varit känd för några läckra fågellokaler eller häftiga fynd men som bekant kan rariteter dyka upp precis varsomhelst vilket en observation av en tjockfot 12 juni 1949 vid Munkagårda bevisar.
Under senare tid har dessutom nya våtmarker skapats såsom Svalövssjön och Bulls måse. Dessa båda lokaler har genererat flera förstafynd för kommunen. I en kommun med så lite bevakning och kort skådarhistoria finns förstås många luckor i artlistan och i antal fynd, av många annars vanliga arter. Detta gör det extra kul, spännande och utmanande att slita i Svalövs kommun.

År 2013 noterades 175 arter i Svalövs kommun varav vi såg/hörde 173.

Stäpphöken som sågs i Rävatoftaområdet i drygt två veckor och rödspoven vid en översvämning utanför Tågarp var nya arter för kommunen och spetsbergsgåsen i Norrvidinge var vårt andra fynd! Andra ovanliga observationer var tre fynd av brun glada, en sjungande mindre flugsnappare, två flöjtande sommargyllingar och tre noteringar av bändelkorsnäbb. Brandkronad kungsfågel och tofsmes var de två mindre vanliga arter som vi Svaxare missade.


2014 kommer att bli året då vi spränger alla gränser! Väl mött i fält!

 
Aktuellt

Ut och jobba på årslistan!

 


20140610

Checklistan är uppdaterad t.o.m. jorduggla!

 

20150911

Checklistan kompletterad t.o.m. brushane!


Dags att hänga in:
Nya årsarter och en och annan raritet!

 
Nyast i Galleriet
Bivråk
Svenstorp-Bollhus, 2017-08-19
Foto: Johan Gustafsson
Laddad: 156 ggr
 Kommentarer 0