SiX 2019

Six, Drag o Rock'n'roll...

Foto: Christer Henriksson

Simrishamns hamn
Gert Ljungqvist,  - 2018-10-11 23:00

Hej Sixare!

Läggs obsar från hamnen och Holken in på olika lokaler? Jag blev konfunderad i dag när jag jämförde antalet dvärgmåsar på Sandhammaren mot de som sågs från Holken. Gör man en sökning i Artportalen på Simrishamn hamn och dvärgmås för torsdagen 11 oktober kommer bara de fynd upp som gjordes under morgon och förmiddag. De dvärgmåsar som sågs under eftermiddagen redovisas inte. Utvidgas sökningen till dvärgmås i hela kommunen kommer det upp två lokaler för hamnen.

Jörgen Bernsmo, Simrishamn - 2018-10-12 00:40
Ullman har rapporterat från en publik lokal, Simrishamn hamn, medan de andra är från en privat skapad lokal, t ex Holken och Simrishamns hamn (med s på slutet). Det blir då tokigt vid sökningar på fyndplats. Lokaladm kan göra privata lokaler publika om så är befogat, när t ex publik lokal saknas för en lokal, men då kommer det ställa till det i listor hos den som skapade lokalen. Att använda en publik lokal när sådan finns är alltså att föredra om man vill sammanställa t ex sträcksiffror utan att missa något.
Gert Ljungqvist,  - 2018-10-12 09:45

Hej!

Stort tack för info Jörgen.

Jag misstänkte att det var nåt sådant.

Jag får önska er lycka till med skådandet under hösten.

Men ska ni försöka slå Sandhammaren på fingrarna är det nog bäst att ni lägger ihop lokalerna. Annars hamnar ni på efterkälken. Wink

Sven Johansson, Sankt Olof - 2018-10-14 20:31

Hej Gert!

Om du t.ex.vill kolla hur mycket som sett vid holken en viss dag så skippa att söka på lokalnamn. Sök med kartyta istället och välj fåglar så får du med rubbet oavsett om det bara finns den offentliga lokalen eller om det finns ytterligare ett antal privat skapade lokaler som avser holken.

I takt med att allt fler gamla skådare breddat sitt intresse till att gälla insekter, växter mm. så går fler och fler över till att skapa privata lokaler, då det på offentliga lokaler enbart går att rapportera fåglar och det är ju rätt irriterande att behöva ha två lokaler för samma lokal.

Detta är ett fenomen som vi nog kommer att få leva med så länge apan vägrar att släppa in annat än fåglar på sina offentliga lokaler.

Så mitt tips är att du ändrar sök-taktik om du vill veta hur mycket Sandhammaren slagit holken på fingrarna med.

Vänligen Sven

Gert Ljungqvist,  - 2018-10-16 00:58

Hej Sven!

Tack för tipset. Jag tror att det också går bra att söka på kommun och art och då få med privata och offentliga lokaler och de träffar som finns där.

Men det är väl inget som hindrar att man använder en offentlig lokal på en etablerad lokal som till exempel Nabben, Sandhammaren eller hamnen i Simrishamn. Det blir lätt förvirrande för utomstående eller gästande observatörer med många olika privata lokaler för samma plats eftersom man inte har kännedom om lokala förhållanden. 

Sökningar blir enklare.

Jag menar att problemet är större än mina privata, lokala, jämförelser. Är det inte så att både AP och rrk önskar att offentliga lokaler används i den utsträckning det är möjligt?

Vänligen Gert