MöX 2018

Mot bättre vetande!

Foto: Christer Henriksson

Feromon
Anders Björkman, Malmö - 2017-06-18 16:52
Vet inte om man kan köpa feromon för fåglar men ser att det används för att locka fram insekter, fjärilar etc och nu måste jag gnälla, bättre sent en aldrig ;-) Klart man får spela fram fåglar om man tycker det är ok så här års men eftersom jag sett att feromon används för locka fram andra djur så här års så tycker jag att man ska vara tydlig även mot dessa substanser och säga ifrån då det gäller att använda ljud eller dofter så här års. (man kan göra feromon syntetiskt) När det gäller AP vill jag inte nämna rapporter då det förekommer feromon men det finns tyvärr, tycker jag, sådana rapporter. Om någon inte vet vad feromon är eller hur det används så vill jag ge ett exempel. Om en yrkesfiskare vill ha större fångster används ofta feromon. Finns en arts feromon i vatten lockar det till sig tex särskilda fiskar tex sill, och man får därför större fångster kan säker tex användas för att locka val för lättare fångst också. Hursomhelst, feromon är nog bra men det har nog påverkat jordens arter mest negativt, tex utfiskning i haven. Om man kan eller inte kan använda feromoner på fåglar vet jag som sagt inte men jag tycker ändå att man ska ta dessa dofter på allvar!
Håkan Wittzell, Lund - 2017-06-18 17:23

Nu förstår jag i alla fall varför MöX har devisen Mot bättre vetande!

Anders Björkman, Malmö - 2017-06-18 18:43
Jag fattar inte vad du menar med det, kan du vara snäll och förklara tydligare denna gång? För ett tag sedan verka du tycka att pilgrimsfalken ska häcka med kärrsnäppor det fatta jag inte heller men valde att vara tyst fast jag inte förstod hur man kunde ha den åsikten. (Är ledsen tar naturen på allvar) Du väljer alltid att vara tyst fast du tycker saker som man aldrig hört förut. Tycker du att man allid ska vara tyst? säg det så lovar jag vara tyst men att tycka att pilgrimsfalken ska häcka med kärrsnäppor eller kanske snarare skärfläckor kommer jag aldrig att tycka.
Håkan Wittzell, Lund - 2017-06-18 19:14

Jag menade att man lär sig alltid något nytt på MöX. Typ. (Om Du nu inte har blandat ihop feromoner och ekolod.) Det där med kärrsnäppor och pilgrimsfalkar förstår jag däremot inte.

Anders Björkman, Malmö - 2017-06-18 19:53

För många år sedan gjorde jag feromon till en yrkesfiskare i Norge. Visste inte var det var och han förklarade det som ett luktämne han använde då han skulle fiska för att öka sin fångst. Exakt vilken typ av art han ville ha i sitt garn har jag glömt men han sa till mig att det var ett luktämne man (alla)använde för att öka sin fångst. Det om pilgrimsfalken var att det finns holkar på bron. För många år sedan när jag var mycket ute i Klagshamn kunde man se falkar på sommaren som flög mot bron, verkade som de jagade på ängarna? skulle gärna viljat ha många kärror där och att sätta upp pilgrimsfalk holk på bron och ha avspärrning på ett fåtal ängar går inte ihop för mig. Kanske besviken men ändå tycker kanske därför att avspärrningen är trams?

Stefan Cherrug, Fridhem - 2017-06-19 09:06

Feromoner förutsätter ju luktsinne - och detta är hos de flesta fåglar mycket outvecklat. Hos bl.a. havsfåglar är det annorlunda, så där kan du ju prova. Satsa på Plattan laddad med chum!

Anders Björkman, Malmö - 2017-06-19 10:02

Vet du hur vanligt det är bland tex fjärilskådare? Och vet du om det säljs tex i trädgårdsbutiker? Och vet du om man använder feromon med pestecider tex mot mördarsniglar?

Håkan Wittzell, Lund - 2017-06-19 20:43

Observera att chum inte är något feromon. Man kan antagligen lägga ut en komocka för att locka dyngbaggar, men komockan innehåller ju inte feromoner bara för att den luktar. Doftbeten för fjärilar som används av fjärilsskådare tror jag inte heller är feromoner. Sedan finns det de som använder feromoner för att locka fram och bekämpa fjärilar och andra insekter, men de rapporterar knappast på artportalen.

Josef Chaib, Malmö - 2017-06-21 09:52

Svårt att hänga med i diskussionen här, och ser inte fullt ut relevansen för MöX vidkommande, men: doftbeten används av skådare för att locka till sig fjärilar, ja. Även feromoner kan användas i detta syfte, även om det kanske är mer vanligt förekommande i samband med fällor för att bekämpa "skadedjur". Feromonfällor påverkar givetvis fjärilspopulationer negativt (det är ju poängen), men jag vete sjutton om själva lockandet med feromon för att bara observera en art har någon som helst menlig inverkan. Jag tror inte det går att jämföra med att störa en fågel på häckplats, med t.ex. ljud.

Feromon för att locka till sig fåglar eller fiskar är ingenting jag någonsin hört talas om. Som Håkan skriver ovan, generella doftämnen - såsom chum - är inte att förväxla med feromon.

Om man är mer nyfiken på dylika frågor kanske Lunds universitets "Fråga en biolog" är ett lämpligt forum. Där finns en forskargrupp som sysslar med just feromoner och chansen är god att få korrekta svar.

Anders Björkman, Malmö - 2017-06-21 13:07

Kan hålla med om att man inte sett det så ofta i MöX men eftersom skådare kanske även i MöX håller på med insekter kan det väl snackas om det här?

Stefan Cherrug, Fridhem - 2017-06-25 22:13

Chum är en blandning av ofta popcorn, fiskrens och fiskleverolja och används för att locka till sig havsfåglar. Har inte skrivit att det är feromon. Ville återföra tråden till fåglar! ;-)