SiX 2018

Six, Drag o Rock'n'roll...

Foto: Christer Henriksson

Dagbok och tips - fåglar!
Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-02-10 22:30

Bara för att avsluta vargtråden och ändå behålla ämnet lånar jag delar av Jespers inlägg från 30/1:

Ostanvind i morgon lördag...holken!! Lycka till! Imorgon är det helg! Undertecknad kommer nog att stanna i sängvärmen en bit inpå förmiddagen...

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-02-16 22:19

Insträckande sånglärka vid Revet idag - våren är på väg, även om det fortfarande är ruggigt väder! Jag blev i alla fall lite hoppfull...

Sven Johansson, Sankt Olof - 2017-02-17 18:52

Och vid Glivarpa mosse var det minst ett 20-tal sånglärkor, varav några sjöng lite då och då och idag låg bl.a. 7 gravänder och ett 10-tal krickor vid morfars hamn.

Det går snabbt när det väl lossnar (och inte blir några bakslag).

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-03-06 18:13

Ett grattis till Bengt A som hängde in en maffig vitnäsa (banana-nose) från Holken! Dagen innan satt jag en stund på Revet och samspråkade med Jörgen, och då kom vi att tala om ett tillfälle för några år sedan, också på våren, då en vitnäsa drog också söderut till vår belåtenhet...

En annan koncentrerar sig på att försöka hänga in stare och hämpling...

Och till Sven: Så himla snabbt går det inte, ska väl bli vinter igen?

Sven Johansson, Sankt Olof - 2017-03-06 18:50

Nä. de ska gudarna veta och läser du noga så la ja in en liten passus beträffande ”lossningsprocessen).

Själv lyckas jag konstant va på fel ställe eller va ute fel dag – i förrgår skippade jag holken och då drog det ju förbi en vitnäsa, i går satt jag i holken från gryning till middag och tjurade till ingen nytta. Idag skippade jag holken och då passerade väl antagligen vitnäsan som sågs sträcka mot V. vid Kåseberga på morgonen.

Men jag tröstar mig med en sväng ner till vittruten mest varje dag – den kan man lita på.

Men i morgon - då jäklar.......

Bengt Andersson, Simrishamn - 2017-03-06 19:41

Tack så mycket Bengt B !! Ja jag hade riktigt flyt med den! Efter att ha tillbringat morgontimmarna i segt regn på Hammaren, (prognosen hade ju lovat halvklart!), flydde jag till slut till Holken för regnskydd. Inget imponerande sträck direkt och lite kall vind rakt in i Holken gjorde att jag ställde mig i lä bakom Holken där även solen värmde lite. Drog en del lärkor, en Snösparv och även en första Hämpling. När jag precis börjat bli lite rastlös och tänkte bege mig mot Bäckhalladalen så kommer denna jätte förbiflygande, alldeles nära! Tänkte direkt vitnäsa men bilderna på kameran gjorde mig lite osäker, vet ju att vissa varit omdiskuterade. Stötte sedan en Morkulla i Bäckan, så det blev en hyfsad dag till slut, även om jag på morgonen svor över SMHI:s prognoser!

Mycket otrevligt väder nu! Hoppas det snabbt försvinner och återgår till växande vår istället !

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-03-08 22:09

Javisst! Och när det väl lossnar går det snabbt! Om det inte blir några bakslag, förstås (vilket i min värld är osannolikt - bakslagen dominerar året om!)...

 

Lennart Jeppsson, Baskemölla - 2017-03-10 20:43

Idag har det varit ett fantastiskt vårväder, om än lite blåsigt. Kort men trevligt stopp vid Flon i förmiddags. 2 spetsbergare, s skogsduvor o 1 filgrimsfalk samtidigt. På Ravlundafältet hördes många sjungande sånglärkor, flera trädlärkor och även en dubbeltrast.

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-03-15 17:39

Då lossnade det äntligen rejält! Sträcket förbi Revet (09:30-12:30) var riktigt ymnigt, som en bra höstdag på Ottenby (vilket kanske inte säger så mycket...). Tranflockar högt och lågt, stora ringduveflockar överallt, hundratals finkar och rätt mycket sånglärkor (enstaka trädlärkor). Inga riktiga russin i kakan, men det kommer (imorgon???).

Bengt Andersson, Simrishamn - 2017-03-15 22:21

Håller med dig Bengt! Satte mig först vid Brantevik vid ett. Gick en hel del Ejder, tyvärr långt ut pgav den hårda västvinden, annars var det ju läge för någon Pralle. Men annars Tranor, gäss och en mängd med mås och trut som drog norr. Imponerande flock med ca 100 Ringduvor som kom in rakt mot mig ifrån Bornholm! Häftig upplevelse! Hade också en Storspov och Strandskata här. Drog sen till Holken samma ös här. Någon Trädlärka, ett par Snösparv, lite Hämpling, ett par Kentor. Smet inom Glivarpa mosse på vägen hem vid halv sex. Härligt ös där med. Blåhökshonan verkar hänga där. Flög ut ur ett träd när jag gick ner mot mossen. Ett hyfsat gäng med vitkindade gäss har också hängt här i några dagar, kollade noga så ingen Rödhals hade anslutit sig. Stora star- och vipflockar fick fart när en Pille gled förbi mig i den nedåtgående solen. Härligt med vår men lite jobbig vind.

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-03-16 18:25

Nu rullar det på! "Svarthuvan" plockades in av Agne! Trevligt! Vem ska nu hitta svarthakad busk & bkk? 

Bengt Andersson, Simrishamn - 2017-03-16 19:52

Varje vår har jag lyckats missa dessa vackra adulta Svarthuvor på Revet, tackar Agne för dagens fynd och att jag hade turen att vara i krokarna!

Kjell Södervall, Borrby - 2017-03-16 23:21

Man får som amatör sittande på plats på plats och inte se tacka för denna obs från Agne.

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-03-23 21:22

Dubbel glädje idag i B-vik! Tack för delningen, Magnus! 

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-03-28 23:26

Jag ser att Ulf lagt in grönbena. Tidigt! Det finns så vitt jag kan bedöma bara ett (1) godkänt marsfynd sedan 1970. Skogssnäppa???

Bengt Andersson, Simrishamn - 2017-03-29 21:22

Jag håller med föregående talare, mycket tidigt och lokalen känns väl bättre för Skogssnäppa?

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-04-02 22:59

Grattis till er som lyckades se duvan! Själv var jag som ofta lite avvaktande, vilket straffade sig den här gången. Men nästa gång!...

Bengt Andersson, Simrishamn - 2017-04-03 08:46

Ja grattis alla som var tidigt på plats! Jag kom dit ganska sent och stannade till ca kl.18:00. Är dock inte förvånad att duvan inte vågat sig tillbaka! Tyckte folk på plats var onödigt nära matningen där den tidigare hade setts. Dessutom var många väldigt högljudda men så är det ju ofta när många skådare hamnar på samma ställe. Undecided

Lars Johnsson, Simrishamn - 2017-04-03 20:14

Lyckades inte idag heller :-(, grattis till er som fick se den. Verkar lättare att se den fram till 14-tiden tydligen så man får köra alpjärnsparvstaktik o vänta till helgen då även hajpen lagt sig, kanske.

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-04-04 22:55

Det finns andra sätt att förgylla sin dag: En sittning på Revet är t.ex. nästan aldrig fel. Idag med fint besök från "di rätte markårna" jämte vår egen favorit Hasse, en angagerad utsocknes besökare från Östergötland, en inflyttad expert från Småland, m.fl. Efter intensiv diskussion om Mårtens och Hasses kommande intag av hämtad pizza och vederbörandes avtåg, dök de skumma trutarna upp. Vår vän östgöten hade nog lite svårt att förstå våra (Sven och jag var kvar) olika amatörmässiga och kanske ironiska resonemang om arttillhörighet i stundens hetta. En fin kväll på  Revet! Imorgon dyker DEN upp! Välkomna åter!

Sven Johansson, Sankt Olof - 2017-04-05 00:33

Du glömde vår intelligenta disskussion angående dagens kvinnors försåtligt unga utseende i förhållande till avstånd och betraktingsvinkel.

Ett resonemang som nog dock mådde bäst av att inte nå utanför revet-bänkens räckvidd.

Marie-Louise Bárány, Skåne Tranås - 2017-04-05 16:10

Ojdå. Herrklubb på g? Får väl komma oftare så att sådana tendenser självdör. Vill framföra mitt tack för spännande larm på senaste tiden. Hade själv tur med duvan och kom när enbart en handfull skådare var tillstädes. Roligt att se dina foton himma i TVn, Sven.

Lars Johnsson, Simrishamn - 2017-04-05 21:00

Yes, där satt den! Större turturduva alltså. Förutsättningarna var rätt idag, fåtal skådare, mindre spring o stoj samt att duvan sugen på ett kvällsmål, och det fick den om än ett snabbmål som brukligt. Tack för all info om läget på Kivik mycket värdefullt. Nu blir det tid för en sittning, vi ses på klubben!

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-04-05 22:41

Hur gick det för mannen från Helsingborg som drog från Revet när ditt Six-larm kom (han hade för övrigt lämnat Kivik någon dryg ½-timme tidigare efter 4 timmars slit...)?

Och javisst! Välkommen till ljugarbänkarna! 

Men Sven då! Nu kom det ju ut i alla fall! Fast någon s.k. "herrklubb" är väl ingen intresserad av!? Det skulle för övrigt inte fungera, eftersom bristen på "herrar" är förödande...

Lars Johnsson, Simrishamn - 2017-04-06 07:11

Kom något sent,tyvärr!  Sa nånting om ba-larm som också gick ut ungefär samtidigt m Bengts sixlarm.

 

Nä, ingen herrklubb då det endast finns en bunke....... 

Väl mött! 

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-04-06 23:08

Bunke! Ha e di fårr nåd??? Vi kanske ska bryta den här tråden innan den blir uppmärksammad i sociala media?

Lars Johnsson, Simrishamn - 2017-04-07 10:15

Fri tolkning, tråden bruten! Akta er för sociala medier Cool

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-04-11 23:12

Trevlig sittning på Revet idag! Diverse måsar och trutar - kommer kanske mer om den ljusmantlade silltruten när Jörgen analyserat färdigt...?

Sven Johansson, Sankt Olof - 2017-04-14 22:30

Traskade en runda i Brantevik idag vid middagstid och på västra delen av Tångstigen höll det till en gransångare med starkt avvikande lockläte ”sweeo-call” - väl värd att lyssna på för den som är på hållet. Antar att det är något östligt ursprung – typ abietinus.

Arne Holgersson, Lund - 2017-04-15 13:32
Detta läte har nyligen diskuterats på Facebookgruppen "Vår Skådarvärld" så här skrev trådstartaren: "The "sweeo"-calling Chiffchaffs are back! Last september I wrote here about Danish weird-calling Chiffchaffs. The majority of Danish Chiffchaffs were using a "sweeo"-call instead of the normal Willow Warbler-like "huit"-call. Now the weird-calling Chiffchaffs are back!And the sweeoo-call is again heard all over Denmark. Are you still not hearing this call in Sweden? And If you are. Do you have any idea of why they have changed their "
Bengt Andersson, Simrishamn - 2017-04-17 16:00

Allla rapporter på AP säger att den Svartvingade gladan drog österut !! Vet inte hur det var, då jag ej var där men kanske läge att hålla gluggarna öppna för denna läckerhet? Vilken fin Six-art det hade varit !!Laughing

Josef Chaib, Malmö - 2017-04-28 09:51

Lite snålt och lite blåsigt, men det ser ut att kunna bli en hyfsad första maj trots allt va? Vete sjutton om det är så mycket rörelse över kontinenten, men det som ändå är på väg över östersjön kommer GARANTERAT dimpa ner i buskarna utmed SiX-kusten :)

https://www.windy.com/55.591/14.359?2017-04-30-21,55.236,14.359,8,m:fdOagy4

Jörgen Bernsmo, Simrishamn - 2017-04-28 11:46

.......eller på Bornholm!

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-05-01 22:40

Tog idag en kvällsrunda till Glivarpa och Glimminge mossar. Kunde konstatera att lövgrodorna är igång trots kylan. Annars inget nytt under månen...

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-05-04 22:30

"Vår på gång" står under Aktuellt! Ja, det får vi verkligen hoppas...

Johan Lindgren,  - 2017-05-06 23:10

Rätt intressant att kolla in Christiansö feltstations sajt med dagliga rapporter därifrån. Idag 800 rastande ärtsångare på den lilla ön!

www.chnf.dk

Lars Johnsson, Simrishamn - 2017-05-07 20:49

Tack för en intressant länk, bör vara användbar :-) 

Johan Lindgren,  - 2017-05-07 21:58

idag var där 25 rastande blåhakar!

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-05-08 17:56

Idag minst 9 blåhakar mellan Skillinge och Hammaren! Här, hos oss, i verkligheten! Dessutom citronärla! Tack till Jörgen och Bengt för larm och trevligt sällskap!

Tack också till Magnus för den läckra tajgasångaren i lördags! 

Sven Johansson, Sankt Olof - 2017-05-08 18:13

Instämmer till fullo med föreg. talare och ser fram emot en fortsättning i morgon.

Fler vingband och ögonbrynsstreck åt folket! 

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-05-08 19:59

Fler färgglada och lättbestämda fåglar åt oss pensionärer, skulle jag vilja hävda; typ blåkråka!

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-05-18 15:15

Det kom ett larm om sommargylling i Bäckan från Agne - för dem som inte vill åka så långt norrut. Jag behövde inte åka alls, utan bara äta frukost med fönstret på glänt. "Trudelilutt, och där satt den i björktoppen! Sånt värmer en hjärtat på en gammal latmask...

Det ser väl ganska bra ut inför helgen för lite inflöde av rariteter, tyvärr! Dras nämligen med en defekt startmotor (i bilen alltså!)!

Johan Lindgren,  - 2017-05-18 16:32

Känns som om det kan vara läge för flodsångare vid Tommarpsån nu. 

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-05-18 23:08

Imorgon!

Lars Johnsson, Simrishamn - 2017-05-20 23:01

Hade ikväll kornknarrsliknande läte vid ravlunda reningsverk dock kort och med tre ärph sedan var dem tyst den kvarten vi var där, någon som har erfarenhet av kornknarrsläte?

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-05-21 17:11

Kornknarrens ärrpanden kommer allitd parvis: ärrp-ärrp...ärrp-ärrp...o.s.v.

Lars Johnsson, Simrishamn - 2017-05-21 19:28

Tack för infon Bengt, man lär sig .. , en strålande dag med ortolan och svart stork in på listan, och en falsklarmad (dock med ?) brun glada som visade sig vara kärrhök, man lär sig .. , men som plåster så hittades det en brun glada till sist men inte för mig.

Sebastian Hals, attusa - 2017-05-21 23:47

var ligger ravlundareningsverk?

Lars Johnsson, Simrishamn - 2017-05-22 10:13

200 m innan Ängdala vandrarhem /camping kommande från ravlunda korset på Rv9, väg ner till höger, följ denna över 2 färister så bör du vara frammeCool

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-05-23 12:23

Om jag minns rätt från en semester på Lesbos, har masktörnskatan ett läte som liknar kornknarrens - dock utan dennas rytm.

Lars Johnsson, Simrishamn - 2017-05-23 21:13

Vilket X det skulle vara! Lätet är likt som du säger men något kort på varje "ärp" och högre frekvens än lätet i Ravlunda. Tack för tipset,  gav en del läsning från svenska obsen.

Sven Johansson, Sankt Olof - 2017-05-23 21:41

Finns ju lövgrodor också  Wink

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-05-29 23:49

Kvällsrunda idag längs Tommarpsån: 1 Kärrsångare, vilket är förvånansvärt magert, och därtill inget mer spännande...

Johan Lindgren,  - 2017-05-30 00:53

Svart rödstjärt dock på två ställen i Simrishamn idag, både vid hamnen och vid Skattemyndigheten. Kanske inte så där jättespännande men ändå lite.

Nisse Nilsson, Vallby city - 2017-05-30 15:58

Cyklade igår kväll via Glimminge hus Västanbäckspölen upp till Glimminge Strögård. Sen via Ljungbackasjön eller vad den heter, och rundade Bollshög och via Vallby östra hemåt. Mycket magert förutom Näktergalar, klockgrodor och lövgrodor. Spelande strandpadda i Västanbäckspölen. Låter lite rullande nattskärra om den! Vakteln vid Glivarpa var knäpptyst. 2 kärrsångare på hela turen och kattuggleungarna i Glimminge hus. 

Nisse Nilsson, Vallby city - 2017-06-07 07:04

Jag hade mindre korsnäbbar över tomten i Vallby igår. Så nu har de börjat lämna skogen. På slätten är det lite exotiskt. De första brukar höras runt midsommar. Så det är lite tecken på sommar att de börjat lämna skogen och flyger runt.

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-06-09 00:09

Två bilder på sandlöpare inlagda, två väldigt olika individer. Synpunkter?

Sven Johansson, Sankt Olof - 2017-06-09 15:12

Är inte den vänstra ad. och den högra 2K? 

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-06-18 19:42

2K sandlöpare är, så vitt jag kan minnas, en nyhet för mig, aldrig ens tänkt på. Men så var det visst...

Lars Johnsson, Simrishamn - 2017-06-27 15:56

Vid Risteören idag så var det en hel del vadare, på sträck o rastande, dags att vara på tårna mao! 

Bengt Andersson, Simrishamn - 2017-06-27 22:16

Jaha, jag var förbi Risteören igår kväll men då var det endast en stackars Grönbena som stod där. Kul att det börjar röra på sig igen!

Sven Johansson, Sankt Olof - 2017-07-02 11:07

Den som vill ha hornuggla utan att stiga ur bilen kan förslagsvis åka till Ravlunda skjutfält. I går kväll hade jag två mattiggande ungar nästa rakt över bilen vid den lilla parkeringsplatsen som är vid avtaget in till Öståkra, alltså intill färisten vid norra utfarten från övningsfältet.

Dessutom var det fantastiskt spel av strandpaddor invid vägen strax väster om Knäbäcksdösen i nybildade regnvattensamlingar och ett flertal individer sågs också kravla över vägen. Även en fältsyrsa drog igång vid 23-tiden utmed södra strandvägen ca 100 m. norr om avtaget in till skrotupplaget (skjutmålen).

Man får glädja sig åt  det lilla i denna raritetstorkans tider.

Agne Paulsson, Simrishamn - 2017-07-08 20:00

Frown   I onsdags var jag både i Havängs sommarby i alla möjliga hörn  - inga hornugglor ( dock en vaktel)

Likaså tyst vid Öståkravägen. Inga Nattskärror vid ekeröd ..................     när tystar de för gott ??

Bengt Bengtsson, Simrishamn - 2017-07-11 23:01

Så kom äntligen ett par ungtrutar! Jobbigt, men jag gick på "jizzen" och fick ihop en av varje! Väntar på bakläxa...