Oktober

Mattias Olsson, Landskrona - 2020-11-08

Test.

Johan Gustafsson, Lund - 2020-11-09

Totalt rapporterades 98 arter under oktober varav en ny art för kommunen. Jämfört med förra åren är detta i samma storleksordning då vi hade 95 arter under oktober.

 

Några intressanta fynd:

Ejder - ett ovanligt fynd av en överflygande flock med 6 ex i Svenstorp 27/10.

 

Ägretthäger – Det fortsätter att strömma in rapporter av denna art. Det är inte lätt att avgöra antalet fynd eller individer eftersom det är många fåglar som rör sig runt i Skåne men jag gör ett försök:

·      Ett fynd av 9 ex Prästafäladen 2/10 – största antalet hittills i kommunen.

·      Ett fynd av ett ex Prästafäladen 12-14/10 kanske samma individ sågs även den 14/10 i Bollshus.

·      Ett fynd av tre ex Prästafäladen 17/10

·      Ett fynd av ett ex 17/10 Trolleholmssjön

·      Ett fynd av ett ex Prästafäladen 29-31/10 (och fortsatt in i november!)

 

Dvärgbeckasin – två fynd  båda i samma bäckkrök i Svenstorp 17/10 och 28/10.

 

Spovsnäppa – OBS detta fynd är inte behandlat av rrk ännu – en överflygande lockande individ vid Prästafäladen 31/10. Detta är ett ovanligt sent fynd för en art som tillstörsta delen flyttar till Afrika. Då det inte finns fotodokumentation får vi kanske stryka den ur listan efter rrk-bedömningen.

 

Tajgasångare – individen som upptäcktes sista dagen i september var kvar på samma plats i Hjalmar Nilssons park till den 2/10. Dessutom ett fynd i Svenstorp 3/10. Fjärde och femte fynden i kommunen.

 

Dvärgsparv – ny art för kommunen. En individ fotograferad vid Dragesholm på åsen 14/10. Arten häckar i taigan och ses numera med några få fynd varje år i Skåne. Art nummer 248 på Svalövslistan!

 

Bland andra roliga fynd kan vi också konstatera brandkronad kungsfågel, forsärla och trädlärka under oktober och så alla de andra som gör det till en upplevelse varje gång man ger sig ut! Skådandet är ju en lämplig aktivitet i dessa tider av avstånd!