SvaX Maj 2020

Johan Gustafsson, Lund - 2020-06-02

Under årets första fem månader har det rapporterats 173 arter vilket är 6 mer än samma period i fjol. Båda åren har innehållit ovanliga fynd och förra årets fem första månader bjöd bl a på tre nya arter för kommunen. På årets lista kan man konstatera att det saknas arter som kornknarr och vaktel, dags att nattlyssna, kanske dyke något ovanligt upp dessutom!? Även vit stork, ljungpipare och brushane saknas och kan väl förhoppningsvis komma att inrapporteras.

Under maj månad har vi sett 146 arter i Svalövs kommun. Jämför man med de senaste åren är det ett vartannat-års-mönster:

År

2017

2018

2019

2020

Arter

133

148

131

146

Den osedvanliga rikedomen på ugglor i vår har fortsatt också i maj och flera ovanliga arter har inrapporterats. Här är de fynd som jag tycker är särskilt intressanta:

Årta. Intressanta fynd i Bokholmen med spelande hanar och observationer av par kan tyda på häckning. Det är få fynd men denna lilla and döljer sig lätt i vegetationen i det stora våtmarksområdet.

Stjärtand är en ganska ovanlig and i maj månad på dessa breddgrader men en obs av två hanar 30/5 i Bulls måse.

Svart stork. Ännu ett fynd den 31/5 av en födosökande individ vid Knutstorp utgör det andra fyndet i år. Det förra gjordes lite längre norrut den 5/4. Från tidigare år finns bara två fynd totalt.

Småfläckig sumphöna. Har fortsatt att ropa i Bokholmen. Definitivt en häckfågel i kommunen nu!

Mosnäppa. Ett fynd av denna lilla ovanliga vadare från 1/5 vid Bokholmen. 20 tidigare fynd i kommunen.

Silltrut. Hela 14 rapporter under månaden vilket innebär 36 rapporter totalt i år. Hur många fynd det blir överlåter jag åt Mattias att bedöma men helt klart ännu ett nytt rekord för arten i kommunen.

Sparvuggla. En hördes ropa vid Hundseröd 26/5. Det andra fyndet i kommunen i år.

Pärluggla. Det extremt välbevakade boet vid Traneröd visade sig innehålla minst tre ytterst nyfikna ungar. Första kända häckningen i kommunen.

Hornuggla. Fortsatt aktiva på flera ställen i kommunen. 

Jorduggla. Två rapporter vid Hundseröd – 26 och 27/5.

Göktyta. Glädjande många rapporter om ropande hanar från olika lokaler i kommunen och många är tydligt stationära. Dags att lyssna efter tiggande ungar! 

Aftonfalk. 1 ad hane vid Bokholmen 7/5. Sjunde fyndet.

Ringtrast. 7/5 en hane Gissleberga. Femte fyndet i år. Tidigare finns 18 fynd varav två är fynd i maj. 

Låt oss fortsätta att bevaka kommunens fågelvärld – det händer ständigt spännande saker, det gäller bara att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt för att uppleva det. Ses därute!

 

Mattias Olsson, Landskrona - 2020-06-03

Bra sammanfattning som vanligt Johan! Många trevliga arter och troliga/säkra häckningar av dem. Kan tillägga att jag nog har minst fem obsar till av silltrutar som jag inte rapporterat. Men det har å andra sidan kännts som att det har varit samma individer som rört sig inom samma områden, främst Rävatofta. Jag hoppas att jag kan hitta något från postabilen snart, det börjar bli längesedan nu.