SvaX April 2020

Johan Gustafsson, Lund - 2020-05-01

SvaX April 2020

April har som vnaligt varit en brytnignstid i fågelvärlden där man i samma kikarfält kan se brun och blå kärrhök, snatterand och salskrake….

Under årets aprilmånad har rapporterats hela 136 arter. En av årets 136 arter är en obestämd ängs-/stäpphök. Jämförelse med de senaste åren:

År

2017

2018

2019

2020

Arter

114

129

131

136

Att antalet arter stiger beror nog en hel del på ökad ornitologisk aktivitet och jag tycker mig ana att kommunen de senaste månaderna lockat besökare från andra håll som bidragit med spännande fynd. Totalt har vi under årets fyra första månader rapporterat 155 arter. Också här jämför jag med de senaste åren:  

År

2017

2018

2019

2020

Arter

137

143

148

155

Jag tror inte att denna ökning beror på att antalet arter verkligen ökat utan på ökad skådaraktivitet vilket ju är jätteroligt. Skall vi se till att spika in 190 arter totalt i år?

Intressanta fynd i systematisk ordning:

Årta – denna lilla långflyttande and har vi konstaterat häcka ett år i kommunen. Denna månad finns flera rapporter – förhoppningsvis häckar den igen.

Snatterand Också denna art har setts på oliak platser med par under april. Jag känner itne till några konstaterade häckningar i kommunen. Dags att hitta en i år

Ejder 21/4 landade en ejderhane i en trädgård i Svalöv. Mannen som hittade den visste inte vad det var men tog den till Svalövssjön och släppte den medtagna fågeln där. Dagen efter var den kvar och han visade bilder  på fågeln. Den 23/4 eftersökte jag den i Svalövssjön utan resultat.

Sjöorre – ett par fynd gällande nattsträckande fåglar.

Svarthalsad dopping  1 ex i Bulls måse 26/4. På den tidigare häcknigsplatsen i Bokholmen har den ännu inte setts (kan ju gömma sig!) istället alltså ett fynd i Bulls måse.

Svart stork 1 ex på åsen nära kommungränsen 5/4. 

Ägretthäger. 4 ex upptäcktes i Bokholmen 6/4. Minst ett ex kvar till16/4.

Småfläckig sumphöna. Efter att vi i fjol fick kommunens andra fynd av arten i Bokholmen så förutspådde (läs. Önskade) jag att den skulle vara tillbaka i år. Och minsann  5-6 ex spelande i Bokholmen i slutet av april! Jag skulle nu vilja påstå att vi kan betrakta arten som häckande i kommunen. Bokholmen är rätt miljö för denna art. Hoppas fler vill ge sig ut i försommarnatten för att lyssna och räkna.

Havstrut – forsatt flera fynd!

Silltrut – inte mindre än 17 rapporter i april varav flera säkert gäller samma fynd. Arten fortsätter att öka i kommunen framförallt med vårfynd.

Pärluggla – två rapporter vid Traneröds mosse gällande den intensivt ropande hanen från mars.

Kattuggla och hornuggla – flera rapporter om roande fåglar från olika platser på åsen. Helt klart ett resultat av ökad ornitologisk aktivitet.

Göktyta flera rapporter från olika platser men framförallt från Svenstorp där minst en individ ropat i april.

Mindre hackspett – flera fynd av trummande hanar i kommunen

Ringtrast Efter två år helt utan fynd kom i april fyra fynd; två hanar Konga ö 19/4 och en hane Svenstorp 29/4 samt en hona Svenstorp 30/4 och ytterligare en hona samma dag på Vallarna i Teckomatorp. Kanske kommer ytterligare fynd nu i början av maj?

 

Nu är vi inne i en spännande tid med flyttfåglar som är på väg. Just nu sträcker mycket vitkindade gäss norrut på hög höjd och senare i månaden kommer prutgässen! Alltfler fågelröster hörs i naturen. Svarttärnor och dvärgmåsar rapporteras i Skåne – hittar vi några i Svalöv? Tropikflyttande arter kommer att fylla ut artlistorna rejält de närmaste veckorna. I Corona-tider är fågelskådning en perfekt syssla så jag hoppas att vi kan ses i Svalövsmarkerna med lagom avstånd!

 

Anders Ahlberg, Tågarp, Svalövs kommun - 2020-05-23

Fantastisk sammanställning!

När det gäller hornuggla så är jag tveksam om ökningen är beroende på enbart ökad skådning. Jag har gjort kvällsräder kors och tvärs åsen dom senaste åren med noll eller en hornuggla per år, medan jag har hört en handfull denna vår, t.o.m. härhemma vid Tågarp.

Johan Gustafsson, Lund - 2020-05-24

Tack för påpekandet om hornuggla.

Är det kanske så att det är ett bra gnagarår i år? Jag tycker att jag sett ovanligt mycket sorkar och möss här under våren och försommaren. Är det någon mer som tänkt samma sak? I så fall kan det kanske vara förklaringen till de många uggleobservationerna!

Mattias Olsson, Landskrona - 2020-05-24

Jodå, absolut mer sork och möss i skogarna i år. Det har säkert en påverkan på ugglehäckningarna.