SvaX Mars 2020

Johan Gustafsson, Lund - 2020-04-01

Under mars 2020 har hela 115 arter rapporterats på artportalen vilket kan jämföras med 2019 då 108 arter, 2018 då 101 arter rapporterades samt 2017 med 105 arter. En viktig bidragande orsak till det höga artantalet är nog antalet skådare som rört sig i kommunen denna månad. De första dagarna i mars rapporterades en lappuggla vid Traneröds mosse och denna drog många skådare till platsen och som alltid när många ornitologer är på samma ställe så upptäcks det saker. (Ett klassiskt exempel är Öland i vecka 21 när varje buske bevakas!) Efter det första dagarna i mars finns inga nya rapporter om Lappuggla men då hade det upptäckts andra roliga arter som lockade nya besökare… Det är ju inte varje dag vi kan glädja oss åt pärlugglor i kommunen eller i Skåne!  

Flera vinterarter som vi saknat tidigare i år dök upp i mars t ex snösparv.              

Spännande arter under mars:

Spetsbergsgås – ett fynd av två individer som rastade i Svenstorp 3/2. Sedan tidigare finns bara fem fynd i kommunen.

Havstrut -  återigen håller ett exemplar till vid Trolleholmssjön – samma mönster som de senaste vårarna.

Lappuggla - Kommunens andra fynd skedde vid Traneröds mosse under några dagar i början av månaden. Detta två år efter det första och inte långt från samma plats.

Pärluggla – en hane har ropat flitigt vid Traneröds mosse nästan hela månaden. För ovanlighetens skull ropar denna annars utpräglade nattfågel vid alla tider på dygnet. Vid ett tillfälle har två individer hörts. Kommunens 22:a fynd - åtta år sedan senast!

OBS! Även hornugglor och kattugglor har rapporterats från flera platser på åsen i den allmänna ugglefrossan!

Tofsmes -  2 ex rapporterade från Traneröds mosse 4-6/3. En svårfunnen art i kommunen. Detta är tolfte fyndet och de flesta kommer från Traneröds mosse – kanske att de häckar där men det är sällan skådare på plats – återigen ett resultat av ugglefrossan!?

Trädlärka – ett ex noterades vid Kvärk 16/3 arten häckar troligen årligen i kommunen men är annars inte lätta att hitta. 

Brandkronad kungsfågel – ett ganska tidigt fynd 22/3 vid Traneröds mosse – också det ett resultat av ugglespaning.

Svart rödstjärt. Några fynd de sista dagarna i mars. Som vanligt är arten mycket tidigare än den ”vanliga” rödstjärten.

Svarthakad buskskvätta – kommunens sjätte fynd 30/3 vid Svalövssjön. Kan vi hoppas på att arten återigen häckar i kommunen i sommar?

 

 

Anders Ahlberg, Tågarp, Svalövs kommun - 2020-04-22

Tack.

Mattias Olsson, Landskrona - 2020-04-25

Jag har missat denna sammanställning. Som vanligt trevlig läsning! En liten korrektion bara; det är två havstrutar vid Trolleholmssjön. Troligtvis ett par. Så har det varit under tidigare år också. De är "bra" på att hålla grågåspopulationen nere. Nu verkar de dock inte vara kvar. Ett grågåspar med ungar sågs igår i sjön, så tydligen har ngt par lyckats iaf.