SvaX Februari 2020

Johan Gustafsson, Lund - 2020-03-03

Vintern går mot sitt slut eller är det kanske nu den börjar? För det har ju faktiskt inte varit någon verklig vinter i år och det märks i artlistan för februari där många ”vinterarter” saknas eller är fåtaliga. T ex har vi inga rapporter om snösparvar under hela vintern, bara få vinterhämplingar och enstaka salskrakar och den saknas i februari… (Fast sedan har det ju hänt saker i början på mars!)

Trots detta har vi fått in 88 arter på AP vilket är väldigt mycket jämfört med de senaste åren:

2017 – 71 arter

2018 – 79 arter

2019 – 77 arter

Det höga antalet beror nog till en del på god bevakning och rapportering men det milda vädret har ju samtidigt inneburit att det varit en del ovanliga fynd för årstiden och tidiga obsar av vissa arter.

Anmärkningsvärda obsar:

Bläsgås – 85 ex rastande i Trolleholm 5/2 är den största flocken av arten i kommunen.

Sothöna - 102 ex 27/2 i Trolleholm är det största antalet i kommunen. Antalet har växt under hela februari – möjlighet till nya rekord framöver så åk gärna dit och räkna!

Snatterand – ett par observerades 13/2 både på Prästafäladen och dammen i Bollshus, troligen samma par. På Artportalen anges fynd i Skåne under dec- feb som ovanliga men i år finns det flera hundra rapporter, mest längs kusterna och i de större våtmarkerna.

Havstrut – ett ex 5/2 Trolleholm - ännu ett vinterfynd! 

Svarthätta – Efter att kommunens första vinterfynd noterades i januari har den noterats flera gånger vid fågelmatning i Svalövs tätort under februari. Antagligen är det samma individ som sågs i slutet av förra månaden. Dessutom ett ex noterat vid kvarnen i Gissleberga.

Taltrast – 2 ex Bokholmen 24/2. Denna milda vinter finns flera fynd i Skåne redan i januari. Ovanligt men inte unikt.

Strömstare – Jag skrev i rapporten för januari att denna vintergäst saknats men i början av februari sågs två ex i Klöva mölla. Antagligen har de varit kvar där men ingen skådare har rapporterat därifrån.  

I januari kunde vi konstatera att det observerats en stor flock av bergfink på Söderåsen men det var ju inget jämfört med vad man sett på Hallandsåsen där en jätteflock på flera miljoner kalasat på bokollon. Man kan ju fundera på hur länge ollonen räcker för en sådan mängd av fåglar. Fortfarande är det ju långt kvar innan bergfinkarna kan ge sig upp i fjällen. Kanske kommer de att tvingas till andra trakter, får vi se fler bergfinkar i mars på Söderåsen? Bara en spekulation!