Svax Januari 2020

Johan Gustafsson, Lund - 2020-02-01
Johan Gustafsson, Lund - 2020-02-01

Under denna ovanligt milda vintermånad (det har väl knappast varit någon vinter!) har det setts 85 arter i kommunen vilket är ett ganska högt antal (2017 – 76, 2018 – 87, 2019 – 79). 

Till att börja med kan vi konstatera att kommunens senaste art-tillskott, smålommen som långstannade i Odensjön, beslöt sig för att lämna platsen någon gång efter jul och var inte kvar på nyårsdagen. Inte heller har tallbits-invasionen satt några spår under månaden, i Skåne finns några få fynd i januari med en tydlig koncentration runt Ängelholm.

Den milda vintern gör nog att många arter som vi förknippar med den skånska vintern saknas i år som t ex mindre sångsvan, sädgås, snösparv, strömstare  medan andra bara finns med få fynd t ex salskrake, vinterhämpling. Varken dvärgbeckasin eller enkelbeckasin är heller rapporterade fast det finns goda förutsättningar för båda en vinter som denna. Det gäller för övrigt även tofsvipa, kricka, snatterand, sävsparv… 

Å andra sidan finns några lite ovanligare vinterfynd:

Svarthätta. 29/1 Svalöv. Att svarthättor är förvånansvärt tåliga jämfört med sina släktingar och övervintrar ibland är välkänt men hittills har det inte funnits några fynd i kommunen i dec-feb så det var ju lite väntat men ändå väldigt roligt att den dök upp just i år.

Forsärla. Gissleberga. En adult har hållit till vid kvarnen under januari. Också denna art är förvånansvärt härdig och övervintrar regelbundet men ovanligt. Trots att den verkar stationär är den inte helt lätt att få in, arten är notoriskt skygg.

Stenfalk. 2/1 Bokholmen. En ungfågel (2K) upptäcktes under inventering av en vinterfågelrutt. Normalt kalla vintrar brukar denna art inte stanna i landet och det finns inte många fynd i Skåne under januari.

Havstrut. 28/1 Billeberga. Arten som brukar förknippas med kusterna fortsätter att överraska i kommunen. Efter ett decemberfynd 2019 blev det ett alltså ett nytt vinterfynd. Annars är det våren och Trolleholmssjön som dominerar i statistiken.

Skogsduva. Också denna art flyttar tills törsta delen ut ur landet men övervintrar ibland. Under december finns inga rapporter men i januari finns två olika fynd. Ett ex spelade dessutom ihärdigt den 20/1 vid Bokholmen.

Bergfink. Finstorp 19/1. 250 000 individer! Att bergfinkar kan uppträda i stora flockar när det finns gott om mat är ju välkänt men att se en kvarts miljon under en kvart bör ju varit en upplevelse. Dock är det långt från rekordet på 5,4 miljoner från 1915/16 i Kågeröd. 

Varfågel. Arten anges i artportalen med en anmärkning att den är ovanlig i Skåne under vintern. Man kan ju å andra sidan säga att den är mycket ovanligare på sommaren! För mig är den en typisk vinterfågel i Skåne även om många flyttar längre söderut om det blir tjockt snötäcke. Men det är ju ändå glädjande att konstatera att det finns hela 8 fynd från olika lokaler i kommunen under januari.

Februari har börjat - vilka spännande fynd väntar? Rapportera På AP!