December 2019

Johan Gustafsson, Lund - 2020-01-02

Gott nytt år till alla Svaxare!

Demcember 2019 rapporterades det 81 arter på Artportalen. Det få man väl säga är ett högt antal för en decembermånad.

En enda art sticker ut i listan och det är smålommen som blev en långstannare i Odensjön efter att ha upptäckts i slutet av november. Sista obsen är från juldagen den 25/12 och sedan har nog ingen besökt platsen förrän nyårsdagen då den var borta från sjön. Synd att den inte kok med på listan för 2020 men man får ju hoppas att hen lyckades ta sig ut till havet.

Stort grattis till Mattias som vann tävlignen 13R med en tiopoängare för svarthuvad mås! Jag hoppas att fler går in och lägger upp en lista för 2020 med vilak 13 arter ni tror blir nya för er under året. En liten trevlig tävling där faktiskt nybörjaren har störst chans att vinna!

Under 2019 sågs totalt 187 arter - jag misstänker att det är ett rekord för kommunen. Nu är det nya året igång och jag hoppas på många möten med er och med fåglar i Svalövs kommun! Och visst skall vi sätta ett nytt rekord igen!

Mattias Olsson, Landskrona - 2020-01-04

Tack för gratulationen! Ser att du hoppas på nytt lom-X i år. Det hade ju varit häftigt. Jag tippar på att nästa observation av lom i kommunen blir i Klåverödsdammen - kanske storlom? Jag ska fundera lite över vilka arter jag ska lägga in på min tipslista. Kohäger kanske? Lycka till med årslistan! Jag ska försöka bidra från postarundan, det gick ju bra 2019.