Ny kommunart!

Johan Gustafsson, Lund - 2019-12-02
En smålom simmar i Odensjön! Rapporterad redan i lördags på AP men är fortfarande kvar. Verkar alltså stationär! Verkar pigg och dyker flitigt nu vid 14-tiden! Femte eller sjätte nya kommunarten i år!
Mattias Olsson, Landskrona - 2019-12-02

Så himla häftigt! I december 2006 sågs en smålom i en pöl på en översvämmad åker vid Västra Strö, strax söder om Trolleholm men i Eslövs kommun. Sedan det fyndet har en av mina önskearter att få in i Svalövs kommun varit just smålom. Min tanke var att hitta en i Trolleholmssjön men det har än så länge inte gått så bra...

Stort grattis till er som fick se den idag! Risken är att sjön fryser i natt men om någon drar dit imorgon så får ni gärna informera om ni ser den.

Johan Gustafsson, Lund - 2019-12-03
Lommen är halvt blind! Jämför man bilderna jag la på AP i går där man ser den från båda sidorna så framgår det att den saknar höger öga. Den verkade pigg och dök flitigt och länge och såg inte mager ut så jag antar att den lyckas fånga lite småkryp. Kan handikappet ha påverkat den på något sätt så att den hamnat på denna udda plats?
Mattias Olsson, Landskrona - 2019-12-03

Grattis Tommy, som fick sin 200:e Svalövsart i.o.m. smålommen!

Johan Gustafsson, Lund - 2019-12-11

Jg har besökt Odensjön ytterligare ett par gånger, senast i går den10/12. Lommen är kvar och simmar runt och dyker och jag har flera gånger sett den komma upp med ganska stora byten så den verkar klara sig bra trots att den saknar ett öga. Utifrån dräktkaraktärer tolkar jag det som en vuxen fågel och inte en årsunge så den bör ju vara ganska erfaren och kanske har den saknat ögat länge?

Vi vet ju inte hur länge den varit på plats men nu har den varit i sjön minst en och en halv vecka. Det vore intressant att följa dess öde och jag hoppas att fler tar en sväng om sjön ibland för att se hur länge den blir kvar. Den lär ju få det svårt att klara sig kvar i Odensjön om det blir en längre kall period så att hela ytan fryser. Hoppas se rapporter i AP!

Ett intressant beteende som jag sett att den har och som förbryllat mig fick sin förkalring i går. Jag har sett hur den gjort små korta turer upp på land, varar bara ett par sekunder och det syns tydligt hur svårt den ar att föra sig på land. I går gjorde den det igen nära mig och då såg jag att den gick upp vände sig om och bajsade upp mot land och slängde sig sedan ner i sjön igen. Kanske är det ett viktigt beteende för en art som häckar i mycket små sjöar där en familjs hela produktion annars skulle förorena sjön??? Jag har inte hittat något i litteraturen om detta beteende men det måste vara viktigt för den med tanke på hur klumpig och sårbar den är på land! Har ni någon annan idé om orsaken så delge gärna era tankar och kunskaper här!

Mattias Olsson, Landskrona - 2019-12-11

Jag har aldrig hört talas om det beteendet men det var en intressant iakttagelse! Med tanke på hur sårbara lommar är på landbacken så bör det finnas en förklaring till det. Kanske kan din teori stämma? Hoppas att fler har något att säga om saken.

Karl-Erik Splittorff, Staffanstorp / Alberta mosse - 2019-12-12

Tror att det är rätt vanligt att lommar gör på detta vis, varför vet jag inte men det kan ju vara som Johan skriver att de inte vill förorena vattnet.