Analys sep-okt samt uppmaning!

Johan Gustafsson, Lund - 2019-10-28

SvaX analys september – oktober 2019

 

I september rapporterades 96 arter och i oktober endast 67 arter så här långt. Några dagar återstår av oktober men jag väljer att publicera nu med anledning av en uppmaning längre ner om att leta nästa Svalövsart!

 

Det mest anmärkningsvärda är ett flertal rapporter av stäpphök samt obestämda stäpphök/blå kärrhök under september och oktober. Några rapporter gäller adulta fåglar och några 1K-fåglar. Det verkar som en av de yngre fåglarna varit ganska stationär under början av oktober.

Tallbitar på gång!?

Tallbiten har aldrig påträffats i Svalövs kommun! Arten som har en fast stam i nordligaste Sverige tillhör de arter som ibland ger sig ut på ”invasioner” och just nu tycks det vara en sådan på gång i Sverige. Troligen handlar det om fåglar från öster. Kartorna nedan har jag skapat från Artportalen för att visa hur arten just nu rapporteras från allt fler håll i södra Sverige. De fyra senaste veckorna har det gått från några få fynd till många men ännu har inte arten nått Skåne. När dyker den första upp i Svalöv? Vem blir först med att rapportera den? Ut och leta!

Fågeln är ofta väldigt orädd för människor och kallas ibland ”dumsnut”! Ett tips är att leta i rönnar då de gärna äter frön från rönnbären!

 

OBS Det gick inte att klistra in bilder i texten så jag länkar i stället till sökresultaten på Artportalen. Klicka på länkarna nedan så får du upp kartorna!

 

Vecka 30/9 – 6/10:

https://www.artportalen.se/ViewSighting/SharedSearch?storedSearchId=1826&identifier=9988F582

 

Vecka 7/10 – 13/10:

https://www.artportalen.se/ViewSighting/SharedSearch?storedSearchId=1825&identifier=6B35582A

 

Vecka 14/10- 20/10:  

https://www.artportalen.se/ViewSighting/SharedSearch?storedSearchId=1824&identifier=6B51FDAF

 

Vecka 21/10 – 27/10:

https://www.artportalen.se/ViewSighting/SharedSearch?storedSearchId=1823&identifier=BF564BA7

 

Johan Gustafsson, Lund - 2019-11-01

Efter den alltför tidiga och kortfattade analysen för september och oktober hände det saker. Tallbiten blev en ny art för kommunen och det finns flera rapporter. Invasionen fortsätter med fynd i hela södra Sverige så ni som ännu inte hittat den - ge inte upp.

Jag kan också konstatera att slutresultatet när det gäller antalet arter i oktober blev betydligt bättre än de 67 som hade rapporterats den 28/10 - hela 96 arter blev slutresultatet! 

Vad väntar för spännande i november?