Gulsparv (svår i Malmö i september)

Anders Björkman, Malmö - 2019-09-07

Var ute för några år sedan vid Emporia i juli. Tyckte jag hörde rätt många gulsparvar i vassen men tänkte det måste nog vara fel så jag lämnade läten obestämmda, det borde jag kanske inte gjort? Dom är ju rödlistade i artdatabanken så där borde finnas litteratur om arten? i så fall någon som vet var? Vet någon om de sticker redan i juli? Sträcker de på natten? Är de numera knuta till fasanuppfödning? Finns ju ganska många vid Toarp och Käglinge hästbacke som ligger nära Skabersjö gods. De finns ju också vid Almåsa där jägarna har matning för fasaner. Vet att ortolansparv är mycket svårt att ha i Skåne och vet att gulsparvar flukturerar mycket men kommer gulsparv att vara skånes svar på ortolansparv?

Patrik Sandgren, Lund - 2019-09-07

Vad var det i vassen? Gulsparv kommer inte att vara Skånes svar på ortolansparv - snarare brist på rapportering.

Anders Björkman, Malmö - 2019-09-08

Var ute och sprang/motionera och eftersom jag måste vara fokuserad på det är jag inte 100 men det borde ha varit gulsparv. Håller inte med om brist på rapportering, det kanske är en relevant rapportering vad vet jag, tror bara på vad jag själv har. Tycker antalet "spel" i Toarp har minskat de sista åren men kan såklart ha fel. Jag tror visst att arten kan få samma utveckling som ortolan. Tror inte man hade en ända ortolan i F-bo förra året? Rapporter därifrån när det gäller gulspaev börjar väl bli snarlikk rapporter om ortolan för några år sedan (30 år sedan)? Jag tror förstås att det är eftersläntare som kommer nu. Hur som, jag tycker det finns anledning att hålla en generell koll på gulsparven.

Patrik Sandgren, Lund - 2019-09-09

Ok, du kanske har rätt med tanke på t ex Malmö. Tänkte att gulsparv kanske är underapporterad i Skåne överlag. Ibland undrar jag själv, och glömmer rapportera det som tycks trivialt.

Anders Björkman, Malmö - 2019-09-11
Har jobbat med månadskryss i Malmö i flera år och gulsparv har länge varit svår i Malmö i september. Jag tycker, är ganska mycket ute, att just gulsparven verkar ha en kuslig utveckling. Visst har många fågelarter det tex tofsvipa, stare o.s.v men för gulsparven är den nog tydligast. Jag tyckte denna våren att det fanns mycket få sjungande gulsparvar i annars områden där den tidigare har varit mycket vanlig. När jag hör sjungande gulsparvar hoppas jag att mitt barnbarn får höra den om några år och den inte blir som kornsparv. Törnskata är det rent hemsk för, visst har jag den i Malmö i september men tycker den har gått mycket tillbaka bara under de senaste fem åren. Törnskata rapporteras ofta men anses säkert som trivial men redan nu tycker jag den är svår. För några år sedan var det nästan en art i augusti/september som man hade då man öppnade fönstret men det är den knappast nu.