Magisk natt

Johan Gustafsson, Lund - 2019-06-18

Vill bara dela med mig av gårdagskvällens fågelskådning. 

Kvällen såg ut att bli vindstilla och fin så jag bestämde mig för att köra upp på åsen på kvällen. Började vid Bokholmens gård där årets första (rapporterade) prutgäss i Svalöv – 16 st - sågs sträcka åt öster. Storspovar, enkelbeckasiner och skogssnäppor spelade. Fortsatte ut på ön i Bokholmen medan kvällsdimman började lägga sig. När solen gick ner körde jag ner till bron över bäcken söder om Konga ö och njöt av två fantastiska kärrsångare och en gräshoppsångare. 

Bestämde mig sedan för att köra upp till Traneröds mosse där det var helt vindstilla och magiska dimslöjor. Nattskärrorna var i full gång. Minst fyra individer kunde konstateras då två spelade på olika håll medan två flög runt mig vid plattformen och klatschade med vingarna. Riktigt bra obs i den ljusa natten. Kattuggla hoade och två morkullor spelade mm.

Körde nu i den mörka natten söderut igen och stannade till på vägen väster om Bokholmen och vevade ner rutan för att höra om några nattsångare var igång. Direkt hördes en småfläckig sumphöna nere från sjön. Jag parkerade och gick ner genom kohagarna mot sjön (jag tror inte att där var några kor!!!) Redan på vägen ner kunde jag konstatera att det var minst två men nere vid sjön framgick det att det var minst tre. Morkullor, enkelbeckasiner, kärrsångare, gräshoppsångare och en massa andra spännande läten strömmade samtidigt ut ur dimman. 

På vägen hem flög dessutom två vaktlar upp från vägen framför bilen norr om Svalöv. Var det någon som tyckte att det var dåligt med fåglar i Svalövs kommun?

Sumphönsen är definitivt stationära så jag kan rekommendera ett besök om det blir fler vindstilla kvällar. Kul om någon kunde ta sig ut på ön i natten för jag tror att det är lättare att avgöra antalet därifrån. Inte så lätt eftersom det måste vara kolsvart och växtligheten på ön är nu högväxt – inget bete har skett i sommar så det är svårgått även i dagsljus.

Stig Larsson, Svalöv - 2019-06-18

Ja, de uppspelta nattskärrorna vid plattformen var en upplevelse. Tommy och jag var där några minuter före dig. Knott fanns det ju också!

Johan Gustafsson, Lund - 2019-06-20

Jag följde upp med ett nytt besök vid Bokholmen i går kväll med hopp om fler småfläckiga sumphöns. Jag satt ute på ön från kl nio till midnatt. Inte samma trolska stämning med dimma och fullmåne som häromdagen, istället anades ett analkande åskväder. Sång från skogssnäppor, kärrsångare, enkelbeckasiner men ganska dämpat. 23.22 spelade en sumphöna i 10 sekunder och sedan var det åter tyst.

Jag hoppas att vi kan hjälpas åt att lyssna framöver. Man måste ju inte ge sig ut på ön. Vindstillakvällar hörs ljudet kilometervis så Teglarödsvägen (Jakopamark!)är definitivt ett bra ställe för att lyssna men det måste alltså vara helt mörkt!

Bokholmen har rätt typ av vegetation med starrmader för att arten skall trivas. Har den funnits där tidigare år också? Hur många finns där? 

Anders Ahlberg, Tågarp, Svalövs kommun - 2019-07-12

Nu funkar mitt tjafs: Jag har tagit vätskepaus nere på Jakopamarken under min motionscykling 2-3ggr/v, ofta efter skymning, inga ytterliggare obsar.