Analys Svax jan-mars 2019

Johan Gustafsson, Lund - 2019-04-03

Efter uppdateringarna av Microbirdingsidorna är det nu dags för en ny sammanfattning av 2019 års tre första månader. Vi börjar med en jämförelse av de tre senaste årens artantal för respektive period hämtat ur Artportalen:

 

2017

2018

2019

januari

76

87

79

Februari

71

78

77

Mars

105

99

108

Jan-mars

114

110

115

Man kan ju fundera över vad skillnaderna beror på så jag plockade ut antal rapporterade fynd för alla arte för samma perioder vilket ju kan vara ett slags mått på den ornitologiska aktiviteten. Jag vet att detta inte är hela sanningen men vet inget annat sätt att mäta på:

 

2017

2018

2019

Januari

365

616

690

februari

217

372

425

mars

666

881

985

Naturligtvis påverkas antalet arter av väder och t ex hur långt våren hunnit under olika år men man kan nog ändå ana att skådarnas aktivitet påverkar resultatet för enstaka månader medan både väder och aktivitet jämnas ut under hela tremånadersperioden vilket ger ett ganska jämt artantal mellan åren.

Vädret under årets första tre månader har varit milt för årstiden med mycket nederbörd. Detta innebär att på många av våra viktiga lokaler är kontrasten mot förra sommarens torka påtaglig. Vattenståndet i Bokholmen, Prästafäladen, Bulls måse och Gissleberga ligger högt över det normala och det finns gott om översvämningar i landskapet. Detta lockar mycket fåglar!

Jämfört med förra årets vårvinter saknas de stora flockarna av sångsvan och mindre sångsvan. Vädret har säkert påverkat detta men svanar och gäss i Skåne på vintern flyttar mycket efter vad som växt på åkrarna där de betar. Betor och potatis brukar vara populära.

Även många andra simfåglar har varit ovanligare; salskrake, storskrake, brunand och bläsand är exempel på detta och här har säkert den milda vintern haft stor betydelse med gott om isfria sjöar långt upp i landet.

Spännande fynd under årets tre första månader:

  • Spetsbergsgås: 2-6 individer rapporterades från en åker söder om Kågeröd tillsammans med andra gäss och svanar. Tidigare finns bara fyra fynd i kommunen, det första från 2009. Arten är fåtalig överallt och gömmer sig ofta i större gåsflockar där de är skygga och svåra att skilja ut så antagligen missar vi en del fynd.
  • Ejder. Denna art är ju en utpräglad havsfågel som även under sträcket oftast följer kusten. Ibland ses dock flockar som tar genvägen över land till/från Östersjön. Det är ovanligt att de då landar men ibland händer det och i slutet av mars låg en adult hane i Svalövssjön.
  • Ägretthäger. Denna stora vita häger har ökat enormt i Europa och spridit sig åt nordväst. De första häckningarna i Sverige är konstaterade (Gotland) och även i Svalöv har de börjat uppträda. Första fyndet kom så sent som 23/4 2007 dvs drygt tio år sedan. I checklistan finns totalt tolv fynd i Svax med upp till 6 individer. Till detta kommer ett fynd av en individ i oktober 2018 och nu i mars dök fynd nummer 14 upp i Asks våtmark den 25/3 och var sedan kvar på platsen in i april.
  • Havstrut. Denna art anses som typisk för kustbandet men ett par håller i slutet av mars till i Trolleholmssjön. Detta är inte första våren som detta sker. Man kan undra vad det är som lockar dessa individer – det är ju inget hav precis!?

Nu är våren tydligt på gång och nya flyttfåglar anländer. Ut och skåda! Och glöm inte att rapportera på artportalen.

Mattias Olsson, Landskrona - 2019-04-03

Som vanligt en trevlig analys! Jag ser alltid fram emot att läsa dem. Små tillägg till rapporten är att spetsbergsgässen var vårt första februarifynd och att ägretthägern var vårt första marsfynd.

Visst är det intressant med havstrutarna! Det har setts havstrut vid Trolleholmssjön varje vår sedan 2014. Vad gör de där? Förutom att äta grågåsägg.

Anders Ahlberg, Tågarp, Svalövs kommun - 2019-04-06

Tack för analysen! /Anders & Git