Två tips

Johan Gustafsson, Lund - 2019-03-27

Tips 1: Naturskyddsföreningen i Svalöv ordnar guidad fågelvandring varje lördag i mars och april. Samling utan föranmälan kl 9 vid vita mjölkstallet i Svenstorp och sedan går man en runda för att notera alla fåglar. Vi är några som turas om att ”leda” – nu på lördag är jag på plats och nästa lördag är det Tommy. Tipsa gärna vänner om detta!

Tips 2: Att rapportera sina observationer på artportalen hjälper andra och blir viktigt underlag för forskningen. Alla kan bidra med sina observationer till glädje för oss andra oberoende av hur "duktig" man är på artbestämning. Var och en väljer hur mycket man rapporterar! Nu har artportalen lanserat en webtjänst som gör det enkelt och smidigt att rapportera direkt i fält om man har en smart mobil. Jag har provat detta nu några gånger och tycker det fungerar riktigt bra. Med en länk på skärmen går det snabbt!

Man börjar med att välja artgrupp – fåglar - och sedan väljer man plats på en karta med samma lokaler som tidigare i Artportalen. Då får man upp en lista på vilka arter som sett i närheten tidigare så att det blir lätt att hitta för att rapportera. Det finns olika sätt att mata in antal och annan information. När man är färdig på platsen får man en fråga om man rapporterar alla arter man kunnat se – svarar ja eller nej. Så är det klart och man slipper gå in på datorn och skriva när man kommer hem! Här kommer en länk till artikeln på AP där du också hittar snabbguide till hur man gör.

 

https://www.artdatabanken.se/arter-och-natur/Dagens-natur/rapportera-direkt-i-mobilen/

 

Ses i naturen! /Johan

PS - Vi är bara två som lagt upp listor i den 13R-tävlingen. I denna tävling har nybörjaren större chans att vinna! Det gäller bara att gissa vilka nya arter som man kommer att se under 2019  Svalövs kommun!

Mattias Olsson, Landskrona - 2019-03-27

Tack för tipsen Johan!

Nu har jag också lagt in min tipsrad. Hoppas att någon av oss får in något poäng i år. Förra året var det tämligen skralt med utdelning...